Bahar Dalı(Chaenomeles Japonica)



3 türü bulunan, yaprak döken çalılardır. Göz alıcı çiçekleri vardır. Gerçekte bir ayva türü olmamasına rağmen, halk arasında Süs Ayvası ve Japon Ayvası olarak da adlandırılır. Dallar yapraklanma dan önce açan çiçekleriyle ilkbaharı müjdelerler. Bu cinse mensup bitkiler birbirleriyle çok karıştırılmalarına rağmen, hangi türünü alırsanız alın bütün Bahar Dalları erken ilkbahar da pembe, portakal ya da kırmızı, gösterişli çiçek açarlar. Çiçeklenmeyi takiben bronz kırmızı renkte açan yapraklar, sonradan koyu yeşil renk alırlar. İlkbahar boyunca çiçek ve yapraklarının güzelliğiyle dikkat çeken bu bitkiler, sonbahar da sarı renkli meyveleriyle ilgi çekerler. Çiçekli ya da meyveli olarak kesilen dalları iç mekan düzenlemelerinde kullanılabilir. Çiçekleri eski sürgün dalları üzerinde açtıklarından, ya budanmamalı ya da çiçeklenmeyi takiben dikkatlice budanmalıdır.

Çin ve Japonya kökenli bitkilerdir. Sık kış donlarına ve kuvvetli soğuklara maruz kalan bölgelerde çok daha iyi çiçeklenme gösterir bu nedenle tüm bölgelerimizde rahatlıkla yetiştirilebilir. Ülkemizde de çok sevilen ve yaygın olarak kullanılan Bahar Dalları, güneşli yerlerde ve azotça fakir, kireçli ve kumlu topraklarda tatminkar gelişme sağlarlar. Boyları 0,5 ile 3 m. arasında değişen farklı türlerden dilediğinizi çit, örtü ya da vurgu çalısı olarak kullanabilirsiniz.

Üretilmeleri tohumla, sonbaharda aşı ve çelikle ilkbaharda da çelikle olur.