Kemoterapide Devrim: Nanotaşıyıcılar
Türkiye, kemoterapide devrim niteliğinde bir adım için harekete geçti. Üretimi hedeflenen "nanotaşıyıcılar"la, ilaçlar sağlıklı organlara yayılmadan, sadece kanserli hücrelerle savaşacak.
Çağımızın en belalı hastalığı kansere ‘nanoçare’ planı. Türkiye, her yıl 170 bin vatandaşının yakalandığı kanser hastalıklarının tedavisi için yeni teknolojilere odaklandı. Sağlık Bakanlığı’yla birlikte bu soruna eğilen TÜBİTAK, kemoterapide devrim olarak gösterilen “nanotaşıyıcılar”ın üretimi için proje çağrısı yaptı. Başta ABD, Kanada gibi kanser tedavisinde gelişmiş ülkelerin uyguladığı yöntem, Türkiye’yi de bu alanda öne çıkaracak.
HEDEF; KANSERLİ HÜCRE
“Mikro/Nano Taşıyıcı Sistemler” projesi, tıpta bu alanda atılan en önemli adımlardan biri olarak gösteriliyor. Teşhis ve tedavi imkanı sağlayan “nanotaşıyıcılar”, kolon, prostat, akciğer, meme başta olmak üzere Türkiye’deki en yaygın kanser türlerinin tedavisinde kullanılabilecek.
Kanserin yanı sıra, obeziteden diyabete kadar çeşitli hastalıklar için de kullanılabilecek nanotaşıyıcılar sayesinde, sadece kanserli hücreler hedef alınarak diğer organların ilaçlardan etkilenmemesi sağlanacak. Bu sayede, kemoterapinin olumsuz etkileri en aza indirilmiş olacak.