17 Ağustos 2014, Pazar
Siyasi tartışmalara kadının malzeme yapılması tepki çekti. Prof. Dr. Ferhat Kentel, kadınların iffeti üzerinden siyaset yapılmasının kadın cinayetlerine neden olabileceğini söylüyor.. Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’na göre, siyasette kadının temsili konusunda algı sorunu var. CHP Milletvekili Melda Okur, erkeklerin hataları görmezden gelindiği için söylemlerin normal karşılandığı görüşünde.
Kavga ve birbirini yumruklayan vekilleri görmeye alışık olduğumuz Meclis bu kez ilginç bir tartışmayla gündemde. Geçtiğimiz günlerde CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşması sırasında kendisine laf atan AK Partililere yönelik “Valla şeytan diyor ki, çıkar şu ayakkabını fırlat ama bir ayakkabıma bakıyorum, bir de sizlere. Değmez diyorum.” sözleri gündem oluşturdu. Nazlıaka’nın konuşmasından sonra sosyal medya kullanıcılarından CHP’li vekile destek geldi. Pek çok kadın, Twitter’da #direnayakkabı hashtagi altında fotoğraflar paylaştı. Ne var ki vekiller sosyal medyadaki tepkiler kadar esprili değildi. AKP’li vekiller, “Botokstan gözlerin görünmüyor, kadın diye ses çıkarmıyoruz, ayakkabın gibi ucuzsun!” şeklinde cevap verdi. Son dönemde siyasilerin tartışmalarında kadını malzeme yapması ise eleştirilerin odağı oldu. Uzmanlar kadını değersizleştiren bu üslubun topluma yansımasından şikayetçi. Nitekim sosyolog Ferhat Kentel, kadınların iffeti üzerinden siyaset yapılmasının kadın cinayetlerine neden olabileceğini söylüyor. Bizde siyasetçi, yazar ve akademisyenlere, ‘Erkek siyasetçinin üslubu nasıl olmalı?’, ‘Toplum, kanaat önderlerinin sözlerini nasıl algılıyor?’ sorularını sorduk.
CHP Milletvekili Melda Okur, erkek siyasetçilerin çocukluğuna inilmeden bu işin çözülemeyeceği görüşünde. Çünkü kız ve erkek çocukları her yönden eşit yetişmiyor. Okur’a göre, erkeklerin hataları görmezden gelindiği için siyasetçilerin söylemleri de hem kendilerine hem de bazı çevrelere normal geliyor. Başbakan, bakan ve milletvekillerinin söylediği sözlerin tabanda farklı dalgalanmalara neden olduğunu dile getiren Okur, Bülent Arınç’ın ‘Kadın, toplum içinde kahkaha atmamalı’ sözünü hatırlatarak, “Yarın bir gün bir adam karısını ortalık yerde kahkaha attığı için ‘iffetsizlik etti, öldürdüm’ derse bu çok normal karşılanabilir.” diye konuşuyor.