Boyun hareketlerinde kısıtlılıkla birlikte kola ve ele yayılan uyuşmalar, ellerde güçsüzlük, baş dönmesi, sersemlik hissi, boyun ağrısı çekenlerin sık dile getirdiği şikayetler arasında.
Masa başı çalışanlarda ve bilgisayar kullananlarda boyun ağrısının sık görüldüğünü belirten Fizik Tedavi veRehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, boyun ağrısına yol açan pek çok hastalık olduğunu söyledi. Demircioğlu “Bunlar arasında; boyun omurgasında kireçlenme, boyun fıtığı, çeşitli ağrısendromları, aşırı kullanıma bağlı gelişen ve zedelenme sonucu oluşan ağrılar sayılabilmektedir. Masa başında çalışanlar ve bilgisayar kullananlarda boyun ağrısı sık sık görülmektedir. Boyun ağrısına yol açan hastalıklarda ağrı bazı kişilerde sadece ensede görülürken; enseden başa, sırta, kollara ve hatta göğse doğru yayılabilir” dedi.
Boyun ağrılarının tedavisinde öncelikle ağrının kaynağının belirlenmesi, tedavinin bu yönde planlanması gerekiyor. Bazı boyun ağrılarının yalnızca ilaç tedavisine çok iyi yanıt verdiğini ancak bazılarının boyun fıtıkları ya da tümörlerden kaynaklanabileceğini aktaran Dr. Demircioğlu, “Boyun fıtığı olguları ameliyatdışındaki yöntemlerle iyileşebilmektedir. Ancak, mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulma, tedaviye rağmen kas gücü ve duyu kusurunun ilerlemesi, sinir kökü basısına bağlı ağrının tedavi ile giderilememesi durumunda cerrahi tedavi uygulanmaktadır” ifadesini kullandı.
EGZERSİZLER KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR
Demircioğlu, boyun ağrısı sorunu yaşayan pek çok kişide fizik tedavi ile iyileşme sağlanabildiğini, fizik tedavide sıcak- soğuk uygulamaların ve elektriksel uyarının fizyolojik etkilerinden yararlanarak kaslarda gevşeme ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesinin amaçlandığını söyledi.
Sinir kökü ağrılarının ve baskısının azaltılması için traksiyon yöntemleri kullanılıyor. Boyun ağrılarında ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, uyku düzenleyici ve antidepresan ilaçlar kullanılıyor.
İlaç tedavisinin mutlaka doktor tarafından düzenlenmesi gerektiğine dikkat çeken Demircioğlu, şöyle konuştu: “Hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, kalıcı bir iyileşme için uzman doktorlar tarafından düzenlenen boyun egzersiz programı tedavinin esasını oluşturur. Egzersiz programı her hasta için ayrı düzenlenir. Düzeltici egzersizler, boyun kaslarını germe egzersizleri ve boyun kaslarını güçlendirici egzersizler uygulanır.

OFİS EGZERSİZLERİNİ İHMAL ETMEYİN
Bazı olgularda elle yapılan spinalmobilizasyon ve manipulasyon tedavileri de oldukça faydalıdır. Ancak bu tedavilerin mutlaka bu konuda eğitimli ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanması gerekmektedir. Yumuşak doku veya boyun eklemlerine ya da epidural aralığa enjeksiyon uygulamaları da uygun hastalardayarar sağlamaktadır. Boyun ağrılarında özellikle akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde boyunluk verilebilir. Uzun süreli veya devamlı kullanımda boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişebileceği için kısa süreli kullanım önerilmektedir.”

BOYUN AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!
• Duruşun düzgün olması, boyun-sırt bölgesinin güçlendirilmesi, boynun darbeden ve tekrarlayıcı stresten korunması gerekmektedir. Dengeli beslenilmeli ve günlük fiziksel aktiviteler artırılmalıdır.
• Masada otururken sık ve kısa aralar verip ayağa kalkılmalıdır. Kısa süreli ama düzenli yürüme ve germe egzersizleri yapmak önemlidir.
• Her zaman oturulan sandalye kalça hizasında dizlerden hafifçe daha yukarıda olacak şekilde ayarlanmalıdır. Baş ve boyun doğru pozisyonda olmalıdır.
• Çok kalın yastıkla yatılmamalıdır. Yüzüstü yatmak boyundaki ağrıyı ve kısıtlılığı artırabilir. Bu nedenle sırtüstü ya da yan pozisyonda yatmak daha doğrudur.
• Uzun süre başı aşağı doğru eğecek aktivitelerden kaçınılması gereklidir.
• Boyna yönelik germe ve güçlendirme egzersizlerin yapılması uzun dönemde ağrının tekrarlamaması için önemlidir. Düzenli yürüyüş yapılmalı, omurga sağlığı için bol bol yüzülmelidir.