Doğa dostu ürünler, hayatın her yerinde kullanılabilir. İşte evinizi temizlemek için son derece basit ve doğal bazı yollar!
Bir süpermarketin koridorunda yürüdüğünüzde rafların güçlü, kokulu ve kullanıcı dostu ev temizlik ürünleri ile dolu olduğunu göreceksiniz. Raflardan herhangi bir temizlik maddesi alıp şişedeki etiketi dikkatle inceleyin. Ürünün toksisitesi ve yanıcı doğası hakkındaki uyarı listesini fark ettiğinizde hayrete düşebilirsiniz. Bazı ürünler deri ile doğrudan temas halindeyken zararlı iken, hava geçirmez kaplarda CFC gazları ile dolu bir kaç püskürtme ajanları da vardır. Bu tür kimyasalların kullanımı, zehirlenme ve toksisite riskini artırır. Bu kimyasallar iç hava kirliliği, bebeklerde ve yetişkinlerde sağlık sorunları ve sera etkisinin temel nedenlerinden biridir. Bu yazımızda ev temizlemek için bazı çevre dostu fikirler vereceğiz.
Doğal Temizlik Ürünleri:
Marketler temizlik malzemeleri ile doludur. Ancak aşağıda listelenen doğal maddeler kullanılarak elde sonuçları asla geçemezler. Bu doğal maddeleri birlikte kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine, ayrı ayrı kullanabilirsiniz. Artı noktası bu maddelerin zaten evlerimizde bulunuyor olmasıdır.
Sitrik Asit:
Sitrik asidin, taze ve hoş kokusunu aşabilecek hiçbir şey yoktur. Sitrik asidin kokusu genellikle temizlik ve arıtma ile ilişkilidir. Yaygın olarak, temizlik ürünlerinde kimyasal maddeler ile bir arada kullanılmaktadır. Limon ve portakal bazı yaygın kokulardır. Limon antiseptik özellikleri ile tanınır ve zeminler, yıkanabilir döşemeler ve mutfak eşyalarını temizlemek için kullanılır. Alüminyum, pirinç ve bakırın parlatılmasında etkilidir. Ancak, mermer ve granit yüzeyler üzerinde doğrudan limon kullanmaktan kaçınmalısınız.
Sirke:
Su ve sirke toz ve kiri çıkarmada yararlıdır. Aynı zamanda mum, leke temizleme ve bakterileri öldürmek için kullanılabilir. Evdeki zor lekeleri temizlemek için konsantre sirke tercih edilebilir. Sirke ve su karışımı aynalar ve pencerelerin temizlenmesi ve parlatılması için kullanılabilir. Sirke kokusu bazı insanlar için rahatsız edici olabilir. Ancak sirke çabucak buharlaşma eğilimindedir bu nedenle kokusu da çabuk gidecektir. Bu yüzden sirke kokusu için endişelenmeyin.
Tarif: Yarım litre su ile 5 çorba kaşığı sir---i karıştırın. İyice karıştırın ve bir püskürtme şişesinin içine dökün. Sirke buharlaşacağı için 2 günlük bir zaman dilimi içinde spreyi kullanın. Serin bir yerde saklayın.
Kabartma Tozu Karbonat sadece temel bir yemek pişirme maddesi değil, aynı zamanda etkili bir temizleme ve koku giderme maddesidir. Eski mendillerden küçük keseler yapın. Bu keselere kabartma tozu doldurun. Bu keselere dikkatlice bağlayın gardıroplara, dolaplara ve buzdolabına yerleştirin. Kabartma tozunun benzersiz bir koku emme yeteneği vardır. Bu sayede evdeki kötü kokulardan kurtulmanızı sağlar. Ayrıca zeminleri, tuvaletleri ve mutfak tezgahlarını temizlemek için sirke ile birlikte kabartma tozu kullanabilirsiniz. Kabartma tozu aynı zamanda su yumuşatıcı olarak kullanılabilir.
Çay Ağacı veya Lavanta Yağı:
Çay ağacı yağı ve lavanta yağı, su ile karıştırıldığında antiseptik bir zemin temizleme çözeltisi olarak kullanılabilir.
Süsen Kökleri:
Süsen kökü, mükemmel kumaş temizlik malzemesidir ve evinizdeki kumaşları temizlemek için kullanılabilir. Ayrıca kumaşlara taze, temiz bir koku verir.
Tarif: Yarım fincan süsen kökü, yarım fincan doğal sıvı sabun ve 20 damla karanfil yağı alın. 250 ml su ile bu malzemeleri karıştırın. Karışımı plastik bir kavanozda saklayın. Bu karışımdan küçük miktarlarda alıp sıcak suyla karıştırın. Çarşaflarınızı bu karışımda en az 6 saat bekletin.
Diş macunu:diş Eğer diş macununun sadece dişlerinizi temizlemek için kullanıldığını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Gümüş takımlarınızın ışıldamasını sağlamak için de diş macunu kullanabilirsiniz. Gümüşü nemlendirin ve yavaşça tüm yüzeyine diş macunu sürün. Gümüşlerin anında parlamaya başladığını göreceksiniz.
Çalı Süpürgeleri:
Elektrik süpürgeleri her zaman daha kolaydır; ancak bahçeleri, pencereleri, balkonları ve verandaları temizlemek için geleneksel çalı süpürgelerini kullanabilirsiniz. Bu size biraz ilkel gelebilir ama oldukça çevre dostudur.
Eski Toz Bezleri:
Kauçuk ve sentetik toz bezlerini kullanmayı bırakın. Bunları almak yerine eski kıyafetlerinizi yer ve mobilyaların tozunu almak için kullanın. Bu size hem para tasarrufu sağlayacak hemde doğa dostu bir harekettir.
Ev Bitkileri:
Havadaki zararlı gazları emip ve taze oksijen ürettikleri bilindiği için evinizde bazı iç mekanlara bitkiler yerleştirin. Bu bitkileri oturma odası gibi ortak oturma alanlarına yerleştirebilirsiniz. Bitkiler gece sırasında karbondioksit yaydıkları için uyurken ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler bu nedenle yatak odalarına yerleştirmekten kaçının.