Shakespeare’in en fazla sevilen karakterlerinden Othello, evliliklerde çıkan aşırı kıskançlık sorunuyla birlikte anılıyor. Kıskançlık gibi evrensel bir sorun dünyanın her yerinde evlilikleri zorlayan bir problem olarak öne çıkarken Türkiye’de de ‘othello sendromu’ ile başedemeyen evlilikler yıkılıyor. Othello sendromu denilen aşırı kıskançlık hastalığı ABD’de yapılan bir araştırmaya göre evliliklerin yüzde 50’sinde sorunlara neden oluyor. Yüzde 10’unda ise kıskançlık şiddete neden oluyor. Uzman pskiyatrist ve nöroloji uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan evliliğinin zarar görmesinden korkan çiftlerin bu konuda profesyonel yardım almak için pskiyatri kliniklerine başvurduklarını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan kıskançlığın beyindeki yargı mekanizmasının bozulması sonucu ortaya çıktığını kaydetti.
Kıskanmam diyenden kork!
Kıskanılan eşin kıskanan tarafın endişelerini gidermek yerine aksi bir tepki verdiğini kaydeden Tarhan “Erkek, eşine güvenmeyen bir kadın karşısında, ‘Bıktım bu kadından’ diyerek başka kadınlara yönelir. Aslında kadın, farkında olmadan eşini başka kadınlara ittiği halde, ‘Bak haklıymışım, bu adam zaten beni sevmiyordu’ diye düşünür” dedi.
Kıskançlıkta asıl önemli olanın sebebi bulmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarhan şunları söyledi: “ Kişi kıskançlıktaki savunma mekanizmalarını tanımalıdır. Meselâ; karşı cinsle olan kıskançlıkta cinsel imaj öne çıkar. Fakat hemcinslerin birbirini kıskanmasında, değer verilen şeye özen ön planda olur; sahip olduğu şeyi kaybetme korkusu vardır.” Tarhan’ın üzerinde durduğu bir diğer konu ise “asla kıskanmam” diyenlerin kendini başarıyla gizleyen asıl kıskançlar olduğu. Tarhan bunların kendilerini gizleme nedenini şöyle açıklıyor: “ Çünkü kıskançlık, kendilerine yakıştıramayacakları en olumsuz duygudur. Fakat rahatsızlık duyulması gereken şey, kıskanma değil, onun karşısında gösterilen davranışlardır.” Başarılı birini kıskanmanın utanılacak bir şey olmadığını belirten Tarhan “Bir insan başarılı birini kıskanıyorsa, bundan utanmamalı. Çünkü kişinin özen gösterdiği bir değer vardır ve kıskançlık onun, bu değerle ilgili hassasiyetidir. Fakat insan, ‘Kıskançlık esnasında yaptığım doğru mu?’ sorusunu kendisine ısrarla sormalı. Meselâ; evliliği önemseyen biri, başkalarında gördüğü güzel evliliği kıskanabilir. Fakat sonradan bunu reddedip, ‘ben kıskanç değilim’ demek yerine, ‘ben iyi evliliğe önem veriyorum, o sebeple bu duyguları yaşamam normal’ diye düşünmelidir” dedi.
Kıskançlığın sonu felaket
Shakespeare’in ünlü eserlerinden Othello’da, oyunun kahramanlarından soylu, akıllı, güçlü ve dürüst kişilikli Othello ile karısı Desdemona birbirlerini büyük bir aşkla sevmektedir. Ancak Othello’nun ilk armağanı olan mendili Desdemona kaybetmiştir. Othello, karısının mendili kaybetmesinden kuşkulanmaya başlar. Mendili ele geçiren İago, Othello’nun Desdemona’ya güvenini sarsacak bir plan kurar ve bunu başarır. İago’nun planı yüzünden, Othello, Desdemona’nın Cassio’yla kendisini aldattığından kuşkulanır. Kıskançlığın ateşiyle yanıp tutuşan Othello, önce Cassio’yu, sonra karısını öldürür. Bu arada her şeyin İago’nun işi olduğu ortaya çıkar. Bunun üzerine Othello kendini öldürür ve İago idama mahkûm olur.
Alıntı