Bazılarımız adını bilmesek de pazar tezgahlarında mor patatesler görürüz. İşte bu sebze, antioksidan açısından oldukça zengin ve tam bir şifa kaynağı!



ABD’nin Colorado Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar kök bitkileri ailesine yepyeni bir ürün eklemeye hazırlanıyor. Yerel bir patates türünden geliştirilerek üretilen “mor patates”e rengini veren özelliklerin beslenme açısından da önem taşıdığının altı çiziliyor.

Güney Amerika’da “mavi patates” olarak da bilinen ve kabuğu ile etindeki koyu renk ile dikkat çeken bu tür, yüksek tansiyon problemlerine ve obeziteye karşı etkili bir gıda seçeneği olarak lanse ediliyor. “Beyaz patates” olarak da tabir edilen geleneksel patatesten farklı olarak “antosiyanin” adı verilen bir madde içeren mor patates, taşıdğıı antioksidan niteliği pişirildikten sonra daha büyük ölçüde koruyabiliyor.

Köken olarak And Dağları'na uzanan bu türün İskoçya başta olmak üzere serin ve yağışlı iklimiyle Kuzey ve Batı Avrupa ülkelerinde yaygın olarak ekilmeye başlanacağı öngörülüyor. Mor patates yüksek besin değerleriyle yakın gelecekte sağlıklı bir alternatif, uzak gelecekte ise vazgeçilmez bir gıda olacağa benziyor.

Bilim adamlarına göre mor patates normal patatese göre 10 kat daha fazla antioksidan içeriyor.

Yapılan araştırmalar bu patatesin içerisinde kan damarlarına iyi gelen ve tansiyonu düşüren maddelerin olduğunu da gösteriyor.