Ayak bakımı her zaman sağlığımız açısından önem taşıyor özellikle yaz ayları, ısınan havalar nedeniyle açık ayakkabılar giyilmesi, ayağın tuzlu ve tatlı suyla sık temas etmesi gibi nedenlerle daha fazla bakımı hak ediyor. Deniz, kum ayakları kuruturken, bakımda yapılan bazı yanlışlar da eklenince ayaklar zarar görebiliyor.


Yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle ayak teri; deniz, havuz veya duş sonrasında ayağın iyi kurulanmaması nedeniyle mantar riski baş gösteriyor. İşte tüm bu durumlar, ayak bakımının yaz aylarında daha özenli yapılması gerektiği gerçeğini öne çıkarıyor.

Ayak bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Divinia Güzellik Merkezi’nden Uzman Estetisyen ve Medikal Ayak Bakım Uzmanı Gizem Günaydın, hem sağlıklı hem de bakımlı ve güzel görünen ayaklara kavuşmak için çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.


Medikal bakımla ayaklar hak ettiği sağlık ve güzelliğe kavuşuyor

Vücudumuzda en fazla yıpranan ve tüm vücudumuzu taşıma görevine sahip olan ayaklar; çatlaklar, tırnak batmaları, nemsiz kalarak kuruma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlar, ayağın hem kötü görünmesine hem de sağlık açısından risk altında olmasına neden olabiliyor.

Medikal ayak bakım uygulamasıyla; yetersiz ayak bakımı, tırnağın yanlış kesimi, nasır, ayakkabı vurması, mantar gibi nedenlerle yıpranan ayaklara doğru bakım sağlanıyor. Rutin olarak ayda 1 kez uygulanması önerilen medikal bakımı ile ayakların eski canlılığına ve sağlığına kavuşması mümkün.

Medikal ayak bakımı, ağrısız ve steril çözümler sunuyor

Medikal ayak bakımında, klasik manikür pedikür uygulamalarında kullanılan kesici aletler olmadan, tıbbi cihazlar yardımıyla ve özel freze uçlar ile uygulama yapılıyor. Medikal ayak bakımı uygulamasında kişiye rahatsızlık verilmiyor; ağrısız, steril ve hijyenik koşullar altında uygulama yapılıyor. Böylece dolaşım ve sinir sisteminin sağlığı korunabiliyor. İnsan sağlığını ilgilendiren tüm vücut organlarının el ve ayaklardan etkilendiği düşünülürse, ayak bakımının önemi açıkça görülüyor.

Medikal ayak bakımı esnasında; tırnak kesimi, tırnak dizaynı, tırnak yüzeylerinin temizlenmesi ve parlatılması, sertleşmiş derilerin giderilmesi gibi uygulamalar yapılıyor. Medikal özellik gösteren bu uygulama steril olduğundan, başka merkezlerde öne çıkan yöntem farklılıklarının neden olduğu ağrı ve batık gibi sorunlarla karşılaşma riski bulunmuyor.

Bu uygulamada kişilere; özellikle problemli ayaklardaki nasır ve sertleşme problemlerinin giderilmesi, kalınlaşmış mantarlı tırnakların bakımı, deri sertleşmesi, deforme tırnakların bakımı, çatlak topuk bakımı, batık tırnaklara tel sistemi uygulanması, diyabetli ayak bakımı gibi çözümler sunuluyor. Bu uygulamanın düzenli yapılması, kesin sonuç alınmasını sağlıyor. Diyabetli ayaklarda dolaşım bozukluğundan dolayı zaman içinde his kaybı oluşabiliyor. Ancak kişiler acıyı hissetmekte zorlanıyor. Bu nedenle diyabetlilerde ayak bakımında kesici makas, pens ve sivri uçlu aletler kullanılmadan, özel cihazlardan destek alınıyor.

Medikal ayak bakımında yapılan tüm uygulamalar



  • Modern el ve ayak sağlığı bakımı
  • Diyabetik hastaların el ve ayak bakımları
  • Lastik uyulama ile batık tırnak tedavisi
  • Nasırların giderilmesi ve bakımı
  • Deforme olmuş tırnak bakımı
  • Mantarlı tırnak bakımı
  • Siğil bakımı
  • Keratinizasyon bakımı
  • Çatlak topuk bakımı
  • Terleyen ayaklar ve ayak kokuları için özel bakımlar



Ayak sorunları kimlerde daha sık görülüyor?

Ayaklarda yaşanan sorunlar özellikle düztaban veya yüksek kavis gibi ayaklarda basma problemi olan, diyabetli, uzun süreli kapalı ayakkabı giymek durumunda kalan kişilerde daha sık görülüyor. Bu özelliklerden en az birini gösteren kişilerin, bizzat yaz aylarında ayak bakımları konusunda çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.

Ayak bakımı konusunda alınabilecek kişisel önlemler



  • Ayaklar her gün ılık suyla yıkanarak, yumuşak havluyla parmak araları dahil özenle kurulanmalıdır.





  • Ayak tırnakları düz, köşeleri yuvarlak şekilde kesilmelidir.





  • Ayaklardaki nasırlar ve ölü dokular kesilmemelidir. Asit içeren nasıt bantları, bu dokularda kullanılmamalıdır. Bu tarz uygulamalar, uzman kişilere yaptırılmalıdır.





  • Ayakkabılar rahat, yumuşak deriden, tabanları kalın ve dikişsiz olmalıdır. Kadınların yazlık ayakkabıları önden kapalı olmalı, kişiler parmak arası sandalet tercih etmemelidir.





  • Ayaklar, ayak kremleriyle nemlendirilmelidir.





  • Ayaklar bir ayna yardımıyla; kesik, yara, mantar ve kabarcık oluşmuş mu diye kontrol edilmelidir.





  • Çoraplar pamuklu olmalı, sıkı olmayan yumuşak dokulu olanlar giyilmelidir.