1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 5 su bardağı + – olabilir)
İç malzeme için
İsteğe göre kaşar, salam, b. peynir, zeytin ezmesi, nutella vs.
Üzeri için
2 adet yumurta sarısı, istenirse çörek otu,susam
hazırlanılışı
Su ve süt karıştırılarak el yakmayacak şekilde ılıtılır. Maya hamur yoğrulacak kaba alınır, üzerine ılınan süt ve şeker eklenerek 10 dk. kabarması beklenir. (beklemeden de olur ama böyle daha güzel mayalanıyor). Sonra tuz ve yağ da konur alabildiğince un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamur kabı bir örtü ile sarılarak ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanması beklenir. Hamur mayalandıktan sonra ele birazcık sıvı yap sürerek ceviz büyüklüğünde toplar yapılır ve tepsiye aralıklı dizilir. Birazda tepside kabarması beklenir ve üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Ben tepsileri tek tek fırına koyuyorum her tarafı aynı oranda pişiyor sizin fırınınızda 2 tepsi olunca sorun olmazsa 1 defada pişirebilirsiniz. Piştikten sonra poğaçalar iyice soğutulur (soğumazsa keserken hamur olur) ve içine istenilen malzeme konarak servis edilir. Afiyet olsun