30 Ağustos 2014, Cumartesi



Türkiye’de son 4 yılda yaklaşık 850 kişinin ölümüne sebep olan bonzai, dün bir gencin daha hayatını kararttı. 3 genç de hastaneye kaldırıldı. Antalya’daki uyuşturucu ve alkolle mücadelede önemli merkezlerden biri AMBAUM’a yetkilileri ise merkeze, son iki yılda başvuruların üç kat arttığı bilgisini verdi.

Antalya’da alkol ve uyuşturucu maddeyle mücadelede önemli merkezlerden Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne (AMBAUM) son 2 yılda başvuranların sayısı 3 kat arttı.

Alkol ve uyuşturucu maddeden kurtulmak isteyenlerin oranının her yıl katlanarak arttığını dile getiren AMBAUM Müdürü Prof. Dr. M.Murat Kuloğlu, “2012 yılında yatan hasta sayısı 343, poliklinik başvurusu 3 bin 801; 2013 yılında yatan hasta sayısı 377, poliklinik başvurusu 7 bin 349. 2014 yılının ilk 6 ayında ise yatan hasta sayısı 251, poliklinik başvurusu 4 bin 908 hasta olarak tespit edildi.” değerlendirmesini yaptı. Akdeniz Üniversitesi Ruh Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici de merkezde günde 60-80 civarında hastaya bakıldığını aktardı. Geçici, poliklinik alanının iki katına, servisteki yatak sayısının da 30’a çıkarılacağını söyledi. Hastalardan 9 yıldır madde kullanan 22 yaşındaki Mustafa E., “4 ay önce tedaviye geldim. Bulunduğum çevreden uzaklaşamadığım için yeniden madde kullanmaya başladım. Merkez yatarak tedavi konusunda yetersiz. Ayakta tedavi olduğum için yeniden madde kullanma olasılığım büyük. Tedavi için 3-4 ay ileriye gün veriyorlar.” dedi. Bir diğer hasta 27 yaşındaki Gökhan G. de 8 yıldır madde bağımlısı olduğunu belirterek, “İlaç yazılmasını istiyorum. Uyuşturucu yanında, ilaç da Zeytinköy’de satılmaya başlandı. Kutusu 28 lira olan ilacın tek tableti 30-40 liraya satılıyor. Bize ilaç yazılmamasının nedeni ise bu ilacı bizim sattığımız iddia ediliyor.” diye konuştu.

Uyuşturucu belasından kurtulmak istediğini söyleyen 29 yaşındaki İbrahim K. de, “Evliyim, çocuğum var. Yatarak tedavi görmem gerekiyor. Fakat burada ‘Yeterli yatak yok’ diyorlar.” görüşünü dile getirdi. Madde bağımlısı kayınbiraderini getiren Hikmet C. de şunları kaydetti: “Buradaki hastaların hepsinde krize girme endişesi var. Doktorla görüşemezlerse Zeytinköy’e uyuşturucu almaya gidecekler.” Merkezde beklerken, “Krize gireceğim, bana müdahale etsinler.” diye seslenen 25 yaşındaki Hasan B., “Buraya ilk kez geliyorum. Dün geldiğimde ‘Yarın gel’ demişlerdi. Kurtulmak istiyorum.” ifadelerini kullandı.