Geleneksel pirinçli alabalık dolmasının bu modern tarifinde domates ve fındık yer almakta.
Alabalık Dolması Malzemeleri:
* 2 adet taze alabalık, her biri yaklaşık 500 g
* 75 g karışık tuzsuz badem, çamfıstığı veya fındık
* 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı, biraz da üzerinde gezdirmek için
*1 adet küçük soğan, ince dilimlenmiş
* 2 tatlı kaşığı rendelenmiş taze kök zencefil
* 175 g pişmiş, uzun taneli beyaz pirinç
* 4 adet domates, soyulmuş ve çok ince doğranmış
* 4 adet yağda güneşte kurutulmuş domates, süzülmüş ve doğranmış
* 2 yemek kaşığı kıyılmış taze tarhun
* 2 taze tarhun dalı
* Tuz ve çekilmiş karabiber
* Yeşil salata yaprakları, servis için
Alabalık Dolması Nasıl Pişirilir?
1- Fırını önceden 190°C’ye ayarlayın. Alabalık fileto halinde değilse keskin bir bıçakla filetosunu yapın. Oyuklarda kalabilecek kılçıkları cımbızla alın.
2- Kuruyemişleri sığ bir fırın kabına veya tencereye alıp ara sıra sallayarak koyu altın sarısı bir renk alana kadar 3-4 dakika fırınlayın. Kuruyemişleri gelişigüzel doğrayın.
3- Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğanı yumuşayana ve yarı saydam bir görünüm alana kadar 3-4 dk pişirin.
Rendelenmiş zencefili ilave edip 1 dk daha pişirdikten sonra bir kaseye alın.
4- Pirinç, doğranmış domatesler, kurutulmuş domatesler, kavrulmuş kuruyemişler ve tarhunu, soğan karışımına ilave edip, tuz, biber serpin.
5- Alabalığı, geniş, yağlı folyo parçalarının üzerine yerleştirip boşluklarını iç malzemesiyle doldurun. Bir tarhun dalı ekleyip üzerinde zeytinyağı veya güneşte kurutulmuş domatesin yağını gezdirin.
6- Folyoyu her alabalığı kapatacak şekilde kıvırın ve bohçaları geniş bir rosto tenceresine alın. 20 dakika boyunca veya balık yumuşayana kadar fırınlayın. Balığı kalın dilimler halinde kesip salata yapraklarıyla servis edin