Epilepsi. Antik çağda Yunanlılar bu hastalığa "kutsal hastalık" diyordu.
Epilepsi dünyada yaklaşık 50 milyon insanın hayatını etkiliyor ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre en yaygın ciddi beyin bozukluğu.
İlgili Konular
Teşhisi de kolay değil.
Bir epilepsi nöbeti, hasta bir elektroensefalografi (EEG) makinesine bağlı iken kayıt altına alınmalı.
Paris'teki Pitie-Salpetriere Hastanesi'nden bir nörolog olan Dr. Vincent Navarro "Epileptik semptomlar geniş bir yelpazede çeşitlenir ve... farklı tıbbi tedavilere farklı şekilde yanıt veren birçok epilepsi türleri vardır" diyor.
Navarro "Dahası, epileptik nöbetler düzensizdir. Dolayısı ile 20 dakika ile 1 saat arasında değişen uzunlukta standart bir EEG kaydında nöbeti kayıt altına almak nadiren olabilir" diyor. "Sonuç olarak, epilepsi ile ilişkilendirilen olayların yüzde 20'si epileptik olmayan, örneğin kardiyak ya da psikolojik bilinç kayıpları olan olaylardır."
Hastane teşhisi kolaylaştırmasını ve hızlandırmasını umduğu yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor.
Bir dizi kablo ile bir makineye bağlanmak yerine, hastalar evlerinde bir tişört giyiyor ve isterlerse bir başlık takıyorlar. Biyometrik alıcılar bu şekilde, bir akıllı telefon uygulamasına bilgi aktarıyor.
Wemu isimli bu sistemi üreten Bioserenity firmasının yöneticisi Pierre Fournier "Hastaları yatakta kalmaya zorlayan bilgisayarlardansa, akıllı telefonları ve kablosuz bağlantıları kullanabiliyoruz" diyor.
"Beynin elektronik etkinliğini kayıt altına almalısınız, bir elektroensefalogram. Bu sinyali yakalamak gerçekten çok ama çok zor. Milivolt (ölçeğinde) olan bir elektorkardiyograma göre elektrosefalogram mikrovolt bir sinyal, yani bin kat daha küçük."
Teşhis süresi kısalıyor
"Akıllı telefon ilk seviye istihbaratı yapacak ve internet bağlantısı ile de bu bilgi bir bulut sistemine aktarılacak."
Yıllar sürebilecek bir teşhis sürecindense, bu yolla günler ya da haftalar içinde net bir teşhis koymak mümkün, bu da uygun tedaviye olanak sağlıyor.
Kumaşla çalışmak bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Digital Health Post isimli sağlık ve teknoloji platformunun yayıncısı Paul Sonnier, kumaşa yerleştirilen alıcıların ömrü ile ilgili sorunlar çıkabileceğini söylüyor.
"Elektronikleri kumaşa entegre ettiğinizde kullanımı da düşünmelisiniz. Örneğin (o giysi) yıkanabilir mi? Ve bunu kumaşa nasıl yerleştireceksiniz ki her zaman kullanabilesiniz."
Karmaşık teknolojilerin kullanımı da zaman istiyor.
Geçtiğimiz 20 yıl boyunca meme kanserini teşhis edebilecek bir sütyenin tasarımı birçok defa tartışıldı.
Sonra, First Warning Systems (Erken Uyarı Sistemleri) isimli bir şirket, 2012 yılında bir prototip ürettiğini açıkladı. Sütyen vücut ısısı farklarını kaydederek tümörü buşmak için tahmin yapmaya elveren bir algoritma çıkarıyor.
Gelen eleştirilere rağmen firma sütyeni geliştirmeye devam etmiş. Sütyenin kalın meme dokusuna sahip olan, ya da mamografinin tespit edemeyeceği kadar küçük kanserli hücrelere sahip olan hastalarda etkili olduğunu şirketin başkanı Rob Royea söylüyor.
Dördüncü tur klinik deneyler Ekim ayında yapılacak.
OMsignal isimli şirket ise kumaşın içine yerleştirilmiş alıcıları olan akıllı spor giysileri tasarlıyor. Giysiler size elektrokardiyogram ölçüm yapabiliyor.
Şirketin baş tıbbi sorumlusu olan Dr Jesse Slade Shantz, en büyük zorluklardan birinin doktorların bu tür yeni teknolojileri kullanmaya açık olmamaları olduğunu söylüyor.
"Doktorların nasıl olduğunu biliyorum çünkü ben de onlardan biriyim. Bu tür bir teknolojiyi bir doktorun kabul etmesini sağlamak, hali hazırda kullandıkları ve günlük rutinlerine uyan birşeyin yerine bunu kullanmalarını sağlamak çok zor" diyor.
Teknolojiyi kıyafetlere entegre etmekte daha ileriye gittikçe ve iç çamaşırımızın nereye gittiğimizi bilmesi fikrine daha çok alıştığımızda, akıllı kıyafetler sokaktaki insana da satılabilir hale gelebilecek.
Wemu'yu üreten Pierre Fournier epilepsi için ürettikleri giysinin yaptığı teşhisin sadece başlangıç olduğunu, teknolojinin epilepsi nöbetini esnasında hastanın etrafındakilere ne yapmaları gerektiğini anlatır hale gelmesini istiyor. "Son aşama ise epilepsi nöbetini önceden tahmin etmek. Bu, hastaların hayatında devrim yaratır."