Geçtiğimiz hafta Biology Letters dergisinde online olarak yayımlanan bir makaleye göre, erken doğan (prematüre) bebekler gebelikte 40 haftayı doldurmuş yaşıtlarına göre daha tiz sesle ağlıyor.
Araştırmacılar bebek ağlamalarını, sinir sisteminin ne kadar geliştiğine dair "noninvazif" (vücuda herhangi bir kesim müdahalesi gerektirmeyen) bir gözlem yolu olarak kullanmış.
Tam gebelik süresini dolduran bebeklerin ağlama seslerine dair geçmiş araştırmalar, çok tiz sesli ağlamaların bebeğin metabolizmasında ve sinir sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğini gösteriyor. Bu çalışmada ise erken doğan bebeklerin ağlama sesleri ile tam gebelik süresini doldurmuş bebeklerin ağlama seslerinin frekansı karşılaştırılmış.
Araştırma sonuçlarına göre erken doğan bebekler daha tiz bir sesle ağlıyor; fakat bunun sebebi daha küçük olmaları ya da anne karnında daha yavaş gelişmiş olmaları değil. Araştırmacılar bu yüksek sesi erken doğan bebeklerin vagus sinirlerindeki etkinliğin daha az olmasına bağlıyor. Beyin kökünden karın bölgesine kadar uzanan vagus sinirindeki etkinliklerin ses tellerindeki basıncı azalttığı ve daha düşük sese yol açtığı biliniyor.
İlgili makale: doi: 10.1098/rsbl.2014.0350