Günümüzde, hemen hemen her sektörde bilgisayar ve akıllı telefon uygulamalarının kullanımı artmış, kullanıcıların işlerini daha hızlı, kolay ve izlenebilir şekilde yapmalarının firmalara getirdiği katma değer bir çok işletmeci tarafından farkedilmiştir. Her işletmenin müşterilerine sunmuş olduğu hizmetleri elektronik ortama taşıması süreç yönetim yazılımlarına olan gereksinimi bir kat daha önemli hale getirmiştir.
Peki nedir Süreç Yönetimi Yazılımları?
Güncelik hayatta yaptığımız bir çok iş, birkaç süreci içermektedir. Örneğin, bir işletmenin satın alma ile ilgili sürecinin yüzeysel bir analizini yaparsak;
- Satın alma talebinin oluşması
- Satın alma talebinin idarece onaylanması, reddedilmesi veya bekleme alınması
- Satın alma işleminin onaylanarak, işlemlerin başlaması
- Satın alma işi için, tedarikçi firmalardan tekliflerin alınması
- Fiyat tekliflerinin değerlendirilmesi
- Satın alma yetkilisinin onayı ile satın almanın gerçekleştirilmesi
- Satın alma talebini yapan kişiye satın alınan ürünün teslim edilmesi
Bu örnekteki her bir aşamayı daha da detaylandırabilir, onay/olur süreçlerini arttırabilirdik. Ancak dikkat çekmek istediğimi kısım, işletmelerde uygulanan herhangi bir işin kim tarafından, nasıl ve ne şekilde yapılacağının kişilere bağlı olmadan belirlenmesi kurumsal işletmelerin ayakta kalmaları için en önemli unsurdur. Kişilere bağlı olmayan, belli bir sistem üzerinden işletilen her işin sürdürülebilir olması süreç yönetim yazılımları ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.
Neden Web Tabanlı Süreç Yönetim Yazılımı?
İnternet artık hayatımızın her alanında, her geçen gün daha da önemli bir konuma gelmektedir. Eskiden sadece sohbet ve e-posta amaçlı internet kullanımları kullanıcılar tarafından tercih edilmiş, günümüzde ise sosyal ağların bir çok kişi tarafından kullanılıyor olması, akıllı telefon ve notebook gibi taşınabilir bilgisayarların herkes tarafından kullanılabilir olması internet kullanımının hayatımızın artık çok önemli bir kısmı olduğunun çok açık bir göstergesidir.
İnternete bu kadar bağlı ve ihtiyaç duyduğumuz uygulama yazılımlarının hem ofisimizden, evimizden, çok seyahat edenlerin otel ve halka açık internet evlerinden, netbook ve akıllı ceptelefonlarından erişebilir olması web tabanlı yazılımların önümüzdeki 10 yıl içerisinde çok daha önem kazanacağının çok açık bir göstergesidir.
Web Tabanlı Yazılımların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Her yazılım çözümünün fayda/maliyet kriteri göz önüne alarak, müşteri ihtiyaçlarının karşılaması temel amacıdır. Bu tip uygulama yazılımlarının;
- Merkezi bir sunucu üzerinde çalışıyor olması,
- Kişisel bilgisayarlara herhangi bir program yüklenmesi gerekmemesi,
- Kişisel bilgisayarlarda veri depolaması olmaması,
- Tüm yazılıma erişim ve yönetim haklarının merkezi bir yönetim anlayışı ile sürdürülebilmesi,
- Verilerin bir sunucuda olması nedeniyle güvenlik ve yedekleme hizmetlerinin kolay ve hızlıca sürdürülebilmesi,
- Tek bir yerde yapılan güncellemelerin tüm kullanıcılara ek bir işlem yapması gerekmeden uygulanması,
- Sadece ofisinizde değil, internete erişebileceğiniz her yerin ofisiniz olması bu yazılımların önemli avantajları olarak sayılabilir.
- Dezavantajları ise; internete kesintisiz ihtiyacın olması (ülkemizde hala altyapı sorunlarının olması)
- İnternet hızına bağlı olarak, uygulama yazılımının performansının değişkenlik göstermesi
şeklinde sayılabilir.