İncir Faydaları ve Tıbbi Etkileri
Kansere karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda enerji verir, halsizliği ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. İçerdiği protein ile hücreleri tamir edip yenilemesi de incir faydaları arasındadır. Zengin demir minerali ile kanı güçlendirir. İncir faydaları arasında yüksek lif içeriği göz önünde bulundurularak bağırsakları yumuşatması, sindirim sistemini hızlandırması, kabızlığa iyi gelmesi ve müshil etki yapması da sayılabilir. Basur (hemoroid) tedavisinde de bu şifalı meyve kullanılabilir. Birçok kanser türüne karşı koruyucu etki yapar. Özellikle bağırsaklardaki rahatsızlıklara iyi geldiği için bu şifalı meyvenin kolon kanserini önlediği belirtilir.
İncir Faydaları Nelerdir?
Vücut için birçok faydası bulunmaktadır. Kandaki yağ oranını dengeleyerek kolesterolü düşürücü etki yapması incir faydaları arasında sayılabilir. Yağ oranının dengelenmesiyle birlikte kalp ve damar hastalıkları da engellenmiş olur. Kolesterolün engellenmesiyle birlikte kolesterolün birikebileceği bir organ olan böbrek de birikmesi ve böbrek yetmezliği hastalığının görünmesi engellenmiş olur. Bu şifalı meyvenin faydaları arasında kan şekerindeki ani değişmeleri engellediği, kan şekerini dengelediği de sayılabilir.
Zayıflamak amacıyla da kullanılabilecek olan incir, içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolay kilo verilmesini sağlar.
Bronşit hastalığı, kan yapıcı ve kolay hamile kalmak etkileri için bu şifalı bitkinin kürü uygulanmalıdır. Bronşit için incir kürü 10 gün boyunca 2 gün arayla 2 kez, kan yapıcı ve kolay hamile kalmak etkileri için ise 20 gün boyunca 1 hafta arayla 2 kez tekrarlanmalıdır.
Hemoroid (basur) ve çıbanların tedavisi için 5 adet taze yaprağı toplanır, güneş görmeyen ve havadar olan bir yerde kurutulur. Yapraklar kurutulduktan sonra küçük parçalara ayrılır. 2 yemek kaşığı yaprak 2 bardak suda 20-30 dk. kadar kaynatılır. Kaynayan suyun biraz ılınması beklenir ve bu suya bir bez batırılarak çıbanın veya basurlu bölgenin üzerine konur. Ayrıca hemoroid yani basur tedavisi için hazırlanan sudan günde bir bardak içilebilir.
Kabızlık için yaprağı dahilen kullanılmak üzere 50 gr. kuru yaprak 1 lt. suda kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
İncir Kürü Nasıl Hazırlanır?
İncir kürü hazırlamak için kuru incir kullanılmalıdır. 20 adet kuru incir alınır, yıkanır. Bir çaydanlığa bir lt. su konularak 15 dk. kadar kaynatılır. Daha sonra kaynayan suyun içine incirler atılır ve 15 dk. bu şekilde incirler kaynatılır. Kaynatılan incirler ocaktan alınarak kaynayan suyun soğuması beklenir. Sabah, öğlen ve akşam yemeklerinden önce birer bardak içilir.
İncir Sütü Nasıl Kullanılır?
İncir sütü halk arasında siğillere karşı kullanılmaktadır. Yaprağından çıkan süt, siğillere, basura ve vücuttaki yaralara sürülebilir. Ayrıca incir sütünün hazımsızlığı giderici etkisi de bulunur. Nezle, grip ve sıtma rahatsızlıkları için de sütü kullanılabilir.
Kuru İncir Nasıl Kullanılır?
kuru incir 150×150 İncir Faydaları Nelerdir?
Kuru incirin faydaları sayılacak olursa başlangıçta gribe karşı etkisi, öksürüğe iyi gelmesi ve balgam söktürmesi sayılabilir. Ayrıca kuru incirin çocuklara yedirilmesiyle, çocuklardaki kabızlık önlenebilir.
Herhangi Bir Hastalığımız Olmadan İnciri Hastalıkları Önlemek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Taze tüketime uygun olması ve kuru olarak da tüketilmesi sebebiyle kolaylıkla ulaşılıp tüketilebilecek bir bitkidir. Şeker hastalığına, bağırsak iltihaplarına ve hazımsızlığa iyi gelmesi sebepleriyle günde 5 tane kadar incir tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece hastalıklara yakalanma riskleri azalacaktır.
İncir Zararları Ve Yan Etkileri
Sindirim sistemine etki ettiği için mide rahatsızlığı olanlar çok fazla tüketmemelidir. Ayrıca incir yedikten sonra ağız iyi yıkanmalıdır, incir sütü ağız kenarında yaralara neden olabilir.