Onlar, daha fazla satmayı değil, kaliteden ödün vermeden, değer yaratmayı amaçlayan, tekdüze sistem karşıtı, çeşitliliğe ve derinliğe önem veren, karşı oldukları düşünceleri ve uygulamaları belirtmekten çekinmeyen muhalif markalar.


Onlar, daha fazla satmayı değil, kaliteden ödün vermeden, değer yaratmayı amaçlayan, tekdüze sistem karşıtı, çeşitliliğe ve derinliğe önem veren, karşı oldukları düşünceleri ve uygulamaları belirtmekten çekinmeyen muhalif markalar. Onlar, bazen ilk, bazen farklı ama her zaman dünyadaki ortak bir soruna parmak basarak, bu sorunun inovatif çözümlerini bulan yaratıcılar.

Bahsettiğim markalar, geçmişteki alışkanlıkların üzerine çizgi çekerek, değişimi amaçlayan ve bu amaçlarını manifestolarında ifade ederek, tıpkı, modern çağın büyük sanatçı hareketlerini andıran markalardır.
Romantiklerin mutlak maneviyat için sanayi devriminin korkunç gerçeklerinin karşısında durduğu zamanları, “Savaşma seviş”, çiçek çocuklar, John Lennon’u hatırlayalım.


Güçlü manifestoya sahip markalar, dünyanın daha iyi bir yer olmasını amaçlarken, aynı zamanda, hikâyelerine popüler pazar yaratan kurgular oluşturmayı başaran akıllı girişimcilerdir. Romantizm hareketinin tüm dünyayı sardığı zamanlarda, Byron, Keats, Shelley, romantizmin ilk rock tüketici çılgınlığını yarattılar. Kendilerini homojenleştirilme karşıtı halk tepkisinin lideri ilan ettiler. Güçlü manifesto yaratan markalar, tüm zamanlarda, insanları yanlışlara karşı bir araya getirmeyi amaçladılar. Kitaplar, filmler, şarkılar onlar için halka ulaşmanın yolları oldu.
Günümüzde, öne çıkan markalar güçlü manifestoları ile de adlarından söz ettiriyor. “Farklı Düşün” manifestosuyla zihinlere kazınan, bütün pazarlama literatürünü altüst ederek “İnsanlar çoğunlukla siz onlara bir şey gösterene kadar ne istediklerini bilmezler” diyen Steve Jobs ve Apple. Farklılık getiren, değer yaratan, örnek alınan, taklit edilen, kıskanılan diğer markalar ve güçlü manifestoları…

Markalarımız için güçlü manifestolar nasıl yaratabiliriz?
Manifestonuzu yalnız yazmayın. Manifestolar bir hareket ile başlar ve bir hareketi başlatmak için sizinle aynı düşüncede olanlar ile bir araya gelmeli, neleri yapacağınıza ve neleri asla yapmayacağınıza karar vermelisiniz.
Bomba etkisi yaratın. Manifestonuzu, hedef kitlenizi etkileyecek ve harekete geçireceğinden emin olana kadar test edin.
Sadece yayınlamayın, uygulayın. Manifesto uygulamak içindir. Sadece tanıtım yapmak, sizi güçlü manifestoya sahip bir marka yapmaz. Manifestonuzu, aynı zamanda canlandırmanız, bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekir.
Amacınızı bilin. Manifesto, bir seri talep dizisidir. Hedef kitlenizin taleplerini iyi bilin ve bu talepleri en yalın ve net bir dille ifade edin. Probleme tek çözümünüz olmasın, çözümleriniz olsun.
Hikâyenizi yaratın. Siz bir yazarsınız ve hikâyenizin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini yazmalısınız.
Network inşa edin, kanallarınızı belirleyin. Manifestonuzu yaymak için ihtiyacınız olan network ağınızı geliştirin, ulaşım kanallarınızı seçin.
Makalemi, Steve Jobs’un çok sevdiğim bir sözü ile bitirmek istiyorum "Yaratıcılık, birşeyleri birbirine bağlamaktır. Yaratıcı insanlara bir şeyi nasıl yaptıklarını sorduğunuzda, kendilerini biraz suçlu hissederler çünkü aslında bunu onlar yapmamıştır, onlar sadece bir şey görmüştür." Hepimiz dünyayı kurtarabiliriz, ihtiyacımız olan tek şey farklı düşünmek...