Probiyotikler: Yaşayan organizmalar içeren probiyotikler, sindirime yardımcı olur. Bu takviyeler mide sorunlarının tedavisinde kullanılır. Bazı probiyotik türleri ishale de iyi gelir ve irritabl bağırsak sendromu belirtilerini iyileştirebilir.
Bu probiyotikleri süte ya da yoğurda ekleyebilirsiniz.



Meyan kökü: Mide yanması ve reflü gibi sindirim semptomlarının tedavisinde kullanılan meyan kökünün bu yararı bilimsel açıdan kanıtlanmamıştır. Bazı insanlarda meyan kökünün yüksek kan basıncını artırma gibi bir yan etkisi bulunuyor.
Bu nedenle özellikle hamile kadınların doktora danışmadan meyan kökü ya da herhangi bir gıda takviyesi kullanmaması gerekiyor.



Nane yağı: Çeşitli araştırmalara göre, nane yağı ağrıyı ve irritabl bağırsak sendromuyla birlikte gelen şişkinliği hafifletiyor.
Az dozlarda kullanılan nane yağı güvenli olur.



Papatya çayı: Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan papatya çayı alt-üst olmuş mide, kolik ve bulantı gibi sindirim problemleri ile anksiyete ve uykusuzluğun tedavisinde kullanılıyor. Çeşitli bitkilere alerjisi olan insanlar papatyaya karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir. Kullanmadan önce doktorunuza danışın.



Zencefil:
Asya’da karın ağrılarının tedavisinde kullanılan zencefil, Batı’da ise hamilelik süresince bulantı ve kusmaların hafifletilmesi amacıyla kullanılıyor. Kapsül, toz, tablet şeklinde bulabileceğiniz zencefili taze olarak kök şeklinde de kullanabilirsiniz. Günde 1-3 gram arası kullanılabilir.



L-Glutamin:
Doğal olarak vücudunuzda bulunan glutamin bağırsakları ve diğer organları canlı tutar. L-glutamin takviyesi ameliyat, enfeksiyon ya da stres nedeniyle oluşan ishalin iyileşmesine yardım edebilir. Ayrıca bazı insanların besinleri daha iyi absorbe etmesine yardım eder. Bu kişiler arasında sindirim sisteminde çok fazla zararlı bakteri olanlar, kanser ilacı kullananlar ve bağırsaklarının bir bölümü alınmış olanlar bulunuyor.



Psyllium: bütün laksatiflerin (bağırsakları boşaltaya yardımcı edici) içerisinde bulunan psyllium, içeriğindeki bol miktardaki lif nedeniyle bağırsaklardaki suyu absorbe edebilir. Bu kabızlığın bol miktarda sıvı alımıyla tedavisinde önemlidir. Bu durum sizi dehidrasyondan ve daha kötü kabızlıktan uzak tutar. Psyllium, polen alerjisi olanlarda alerjik reaksiyona yol açabilir.




Enginar: Enginar yaprağı özü hazımsızlık belirtilerini hafifletebilir. Günlük olarak kullanıldığında bulantı, kusma, gaz ve karın ağrısını azaltıyor. Ayrıca irritabl bağırsak sendromunun tedavisine de yardım ediyor ve kramplar ile karın ağrısını hafifletiyor. Özün ilaçlarla etkileşime girip girmediği bilinmiyor. Ancak ilaç polen alerjisi olanlarda alerjik reaksiyona yol açabiliyor.



Kullanmadan önce doktora danışın: Besin takviyeleri kullanmadan ve bir besin takviyesi almadan önce etiketini okuyun ve kesinlikle doktorunuza danışın. Hamileyseniz, sağlık sorununuz varsa ya da başka ilaç, bitkisel ilaç ya da başka besin takviyesi alıyorsanız mutlaka doktora başvurun.