Yaşamında sofra adabına çok önem veren Atamız, yaşadığı yıllarda damak zevkine de pek düşkündü. Yemek seçmez ancak en sevdiği yemeklere sık sık sofrada yer verilmesini isterdi.
İşte Ulu Önder Atatürk'ün en sevdiği yemekler...
Sabah kahvaltısında çeşitlilikten yana değildi.
Gece geç saatlere kadar çalışan Atatürk, sabah kahvaltısında 2 yumurta ve beyaz peynir ile yapılan omleti tercih ederdi. Yanında çay, kahve tercih eden Atatürk, zaman zaman da soğuk ayran ve ekmek ile kahvaltı yapardı.
Çocukluğundan beri en sevdiği yemek ıspanak böreğiydi.
Selanik göçmeni olan Atatürk annesinin yaptığı ıspanak böreğini çok severdi.
Yağlı fasulyeyi lise yıllarından beri severdi.
Yağlı fasulye olarak adlandırdığı kuru fasulye yemeği en sevdiği yemekti. 1931-1935 yılları arasında aşçılığını yapan Halit Atay mutfaktan kuru fasulyenin eksik olmadığını belirtmiş. "İster Çankaya'da olsun, isterse Dolmabahçe'de, kuru fasulye yemeği yapardık. Hatta trenle yolculuk yaptığımız zamanlarda bile ilk yaptığımız yemek, kuru fasulyeydi"
Bir diğer sevdiği yemek ise karnıyarıktı, karnıyarığı pilavla karıştırmayı severdi.
Boğazına çok düşkün olmayan Mustafa Kemal çoğu zaman sofradan tam doymadan kalkardı. Bir diğer sevdiği yemek ise karnıyarıktı. Karnıyarık yemeğini pilav ile karıştırıp yerdi. Öğlen yemeklerinde daha çok ayran ve limonata içmeyi tercih ediyordu.
İkindi zamanında ise ayran içerdi.
Bir çoğumuzun sevmediği bamya Atamızın favorilerindendi.
Günümüzde çoğunlukla burun kıvırılan bamyanın etli halini çok seven Atatürk, öğlen ve akşam yemeklerinde sofrada bu yemeğinde olmasını isterdi.
Kuşkonmaz da sevdiği yiyecekler arasındaydı.
Pek yemeye alışık olmadığımız kuşkonmazın haşlanmış halini deneyip beğendiğini dile getirmişti.
İş konuşmaları esnasında alkole yer vermezdi.
Alkolü akşam sofralarında tercih eden Atatürk, iş görüşmeleri esnasında bol bol kahve içerdi. Kahvesini ise orta şekerli tercih ederdi.
En sevdiği meze fava, içki ise rakıydı.
Atatürk akşam sofralarına çok önem verirdi. Sıklıkla misafir ağırlayan Mustafa Kemal masa düzeninden, çatal bıçaklara kadar her şeye dikkat ederdi.
Akşam sofralarında alkol alan Atatürk, daha çok rakı ve bira içmeyi severdi. En sevdiği meze de bakla ezmesi olan favaydı.
Gittiği birçok şehirde ikram edilen yiyecekleri zevkle yerdi.
Gittiği yörelerin yemeklerini tatmayı çok seven Atatürk, getirilen ikramları büyük bir zevkle yerdi.
Tatlı ile pek arası yoktu.
Tatlı yemeği pek sevmeyen Atatürk, canı tatlı çektiğinde gül reçeli yerdi. Zaman zaman da irmik helvası yerdi.
En son isteği ise enginardı...
Hastalığının son günlerinde canı enginar çekti. O dönemde İstanbul'da bulunmadığı için Hatay'dan enginar getirilse de Atamız yeme şansı bulamadı.