Hudut parası baldıza akmış

Eray GÖRGÜLÜ/ANKARA
19 Eylül 2014


BEŞ yıl boyunca Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yapan İ.Ş ile birçok bürokratın adının geçtiği promosyon yolsuzluğu ve ihalelerde usulsüzlük iddialarının soruşturmaları tamamlandı. Şüpheliler, Uludağ’da kayağı, stand-up gösterisini, kol saati, güneş gözlüğünü kamuya fatura etmiş. En çok hacama ise eski genel müdürün baldızının şirketine yapılmış.

ESKİ Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü İ.Ş. ile birlikte birçok bürokratın adınının geçtiği promosyon yolsuzluğu ve ihalelerde usulsüzlük iddialarına ilişkin 2012 yılı sonunda başlatılan soruşturma tamamlandı. Ekleriyle birlikte 20 bin sayfayı bulan ve 15 gün önce bilgilendirme notlarıyla kendisine sunulan dosyayı inceleyen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu kişiler hakkında yasal işlem başlatılması için gerekli izinleri verdi. Toplam kamu zararının ise 32 milyon lira olduğu ifade ediliyor.
Hudut Sahilleri’ndeki soruşturma süreci 13 Kasım 2012’de sağlık bakanlığı Teftiş Kurulu’na gelen ihbar mektubuyla başladı. Bakanlıkça görevlendirilen müfettişler, Ziraat Bankası’yla promosyon anlaşması yapan genel müdürlükte, beş yıl boyunca sağlanan 9 milyon 526 bin 815 TL’lik kaynağın 6 milyon 294 bin 881 lirasının sahte fiş ve faturalarla usulsüz harcandığını tespit etti.
ULUDAĞ’DA KAYAK
Raporda, Genel Müdür İ.Ş., Strateji Geliştirme Daire Başkanı İ.P., eski Genel Müdür Yardımcısı A.H.B., eski Destek Hizmetleri Daire Başkan Vekili S.Y., İnsan Kaynakları Daire Başkanı M. F.E’nin usulsüz harcamalardan sorumlu olduğu öne sürülerek zararın tazmin yoluna gidilmesi ve haklarında TCK’nın 157 ve 158 maddelerinde yer alan kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık suçundan işlem yapılması istendi.
EN ÇOK HARCAMA BALDIZA
Raporda, Digitürk faturası, stand-up gösterisi, halı saha maçları, Uludağ’da kayak, kol saati, güneş gözlüğü gibi kişisel harcamaların, Ziraat Bankası’ndaki maaş dışı promosyon kaynağından harcandığı iddia edildi. Promosyon parasından en büyük harcama 1.8 milyon lira ile Med-Art firmasından, ihalesiz mal ve hizmet alımı için harcandı. Med-Art firmasının iki ortağından birinin, genel müdür İ.Ş.’nin baldızı G. T. olduğu belirlendi. Müfettişler, bu şirket hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nca vergi incelemesi başlatılmasını istediler. G.T.’nin eşi R. T.’nin de eski müsteşar N. T. ile amca çocukları olduğu raporda yer aldı.
İHALELERDE SUÇLANANLAR
İhaleler ilişkin detaylı incelemenin ardından eski Genel Müdür ve halen Sincan Devlet Hastanesi Başhekimi olan İ.Ş., eski genel müdür yardımcıları A.K.G, Ö.K. ve D.D.’nin halen çeşitli hastanelerde devam eden yöneticilik görevlerinden alınarak, haklarında yasal işlem başlatılması talep edildi. Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı İ.P. ile eski İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı A.H.B.., İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı F.E., Destek Hizmetleri Daire Başkan Vekili S.Y. ile Ankara Koordinasyon Müdürü E.A.A.’nın da kamuyu zarara uğrattıkları gerekçesiyle görevden alınmaları ve haklarında yasal yapılması işlem talep edildi.
BAKIM SÖZLEŞMELERİ
Bilirkişi raporunun da yer aldığı müfettiş incelemesinde, alımı yapılan cihazların garantili olmasına karşın, fazladan yapılan bakım sözleşmesiyle kurumun zarara uğratıldığı iddia edildi. Raporda, Onkoloji Hastanesi’ne 2012-2013 yılları arasında alınan tomoterapi cihazına dair hizmet alımına yönelik imzalanan sözleşme örneği konulurken, hastane yöneticisi M.E.’nin garanti içeren bu sözleşmeye karşın, imzaladığı 200 bin liralık bakım anlaşmasıyla kurumu zarara uğrattığı iddia edildi. M.E.’nin görevden alınarak, zararın tazmin yoluna gidilmesi ve hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması istendi. Kocaeli Devlet Hastanesi Yöneticisi A.Ç.’nin de tomotedavi sistemi ihalesinde, teknik şartnameye aykırı sözleşme imzalayarak, kurumu 300 bin lira zarara uğrattığı öne sürüldü.
AYNI CİHAZ, FARKLI FİYAT
2008’de yapılan ihaleyle iki adet “stereotaktik robotik radyocerrahi sistemi”ne ait cihaz alındı. Müfettişler, cihazın, dah