Beyaz eşya üreticileri enerji verimli ürünlerde ÖTV’nin düşürülmesi yönündeki kararı olumlu karşıladı. 24 milyon buzdolabının 15 milyonunun verimsiz olduğunu ve yenilenmesini istediler
Hanife Baş
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, enerji tüketimini tasarruf yoluyla azaltma projesi kapsamında enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) avantajı sağlanacağı yönündeki açıklamasına sektörden destek geldi.
Bakan Şimşek, sürekli fişine takılı tek beyaz eşya olan buzdolaplarının sarfiyatının Türkiye’deki toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sine denk geldiğini belirterek, “Bunun için enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyalara ÖTV avantajı sağlayacağız” demişti.
‘Yüzde 25 düşüş sağlar’
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Hasan Özcan Aydilek, beyaz eşyanın lüks olmadığının altını çizerek, sadece enerji verimliliği olan cihazlar harici bütün ürünlerde ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
Aydilek, “Yine de kararı olumlu buluyoruz. Bütün beyaz eşyalarda ÖTV’nin kalkmasını tercih ederdik. Ama hiç olmazsa enerji verimliliği yüksek cihazlarda kaldırılacak. Şu anda beyaz eşyadaki ÖTV oranı yüzde 6.7’de. Bu kaldırılırsa enerji verimli cihazların fiyatları yüzde 25-30 oranında düşer” dedi.
ÖTV’nin kaldırılmasıyla enerji verimli cihazlardaki fiyat düşüşünün bu cihazları daha cazip hale getireceğini de dile getiren Aydilek, ama böyle bir karar alınacaksa hemen uygulamaya konulması gerektiği, yoksa tüketicide beklenti yaratıp alım kararının ertelenmesine neden olabileceği yönünde uyarıda bulundu.
Baraj kadar tasarruf
BSH Satış ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ronald Grunberg, enerji verimliliği yüksek beyaz eşyalara ÖTV avantajı sağlanmasını beyaz eşya üreticileri olarak uzun süredir istediklerini kaydetti. Her gün 24 saat çalışan buzdolaplarının enerji tüketimi en yüksek beyaz eşya grubunu oluşturduğuna işaret eden Grunberg, “Halen evlerde kullanılan 24 milyon buzdolabından yaklaşık 15 milyonunun enerji verimliliği düşük modeller olduğu tahmin ediliyor.
Bu enerji tüketimi yüksek buzdolaplarının A+ veya A++ modellerle değiştirilmesi Keban veyaAtatürk barajlarının toplam üretimi kadar sağlayabilir” diye konuştu.
‘A+ üretim zorunlu’
TÜRKBESD Başkanı Hasan Özcan Aydilek, sektörde artık ‘B’ ve ‘C’ sınıfı cihaz üretilmediğini buzdolabında A+ üretimin zorunlu olduğunu da anımsatarak, “A++ ve A+++ ise isteğe bağlı. Burada önemli olan B ve C enerji verimliliğindeki halihazırda kullanılan cihazların yenilenmesi. Bu cihazlar, A+’a göre üç katı fazla elektrik tüketiyor. Şu anda da Türkiye’de kullanımda olan B ve C sınıfı cihaz oranı ise yüzde 70” dedi.
‘Olumlu bir karar’
Tüketici Elektroniği Direktörü Hüseyin Erel ise, ÖTV avantajı yönündeki adımı çok olumlu karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Günümüzde 120 metrekarelik bir evde yaşayan 4 kişilik bir ailenin evinde sadece yemeklerin pişirilmesi, saklanması, yıkanması ve aydınlatma için yılda 6 bin kilowatt saat civarında enerji harcanıyor. bugün, Türkiye’de üretilen yıllık 5 ton karbondioksit miktarının küresel ısınmayı artırdığını ve çevreye zarar verdiğini biliyoruz.”