Polis Akademisi’nin kapısı, 3 il dışındaki öğrencilere kapanıyor
28 Eylül 2014, Pazar
İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), skandal bir karara imza attı. Bakan Efkan Ala’nın talimatıyla bundan sonra Polis Akademisi’ne öğrenciler sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’den alınacak. Onun haricindeki illerde yeni üniversite kazanan veya aktif olarak öğrenim hayatına devam eden öğrenciler polis şefi olamayacak.
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında göreve gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala, Emniyet’in yeniden dizayn edilmesi için bazı çalışmalara imza attı. Bu kapsamda Ala’nın talimatıyla öncelikli olarak sözde ‘paralel yapı’ya mensup olduğu iddia edilen emniyet müdürü ve daire başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişi tasfiye edildi. Ardından da yüzlercesi ya açığa alındı ya da meslekten ihraç edildi. Emniyet’in yöneticisi kadrosunu yetiştiren Polis Koleji’nin kapılarına kilit vuruldu. Yapılan yeni çalışmayla 2014-2015 eğitim ve öğretim yılı için 2 bin 500 öğrencinin alımına karar verildi.
Ancak Polis Akademisi’ne öğrencilerin Türkiye’nin her bölgesinden değil sadece Ankara, İzmir ve İstanbul’dan alınması öngörüldü. Bakanlığın belirlediği kurala göre, belirlenen bu illerde üniversite kazanan ya da aktif olarak eğitim gören öğrenciler, polis şefi olmak için başvuruda bulunabilecek. Diğer şehirlerde eğitim gören gençlere ise bu fırsat tanınmayacak. Gençler, polislik için öncelikli olarak yeterlilik sınavına tabi tutulacak. Ardından da mülakat sınavına alınacak. Bu karara tepki gösteren Emniyet kaynakları, “Üç ilin haricindeki tüm gençlerimizin önü kesilmiştir. Paralel safsatalarından dolayı hem bakanlık hem de EGM, paranoyak hale gelmiştir. Bu girişimin önüne geçilmesi için yargı yoluna gidilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.