Çevre sorunlarına sebep olan faktörleri azaltmaya evimizden başlamalıyız. Siz de aynı fikirdeyseniz Selen Özarslan Aktar’ın hazırladığı Ekolojik hayat Rehberinin önerileyle evinizi sağlıklı ve çevreye duyarlı bir yer haline getirebilirsiniz.
Malum, evlerin en sık karşılaşılan sorunu haşereler, sinekler, karıncalar... Bunların eve girişini önlemenin ekolojik yolları şöyle:
1- Duvarlarda haşaratların girebileceği her türlü çatlakları ve delikleri tamir edin.
2- Evdeki bütün camlara, havalandırmalara ve kapılara tel takın,
3- Yiyecekleri açık paketlerde değil, sıkıca kapanan plastik kutularda veya kavanozlarda saklayın.
4- Yerleri, masaları ve tezgahları temiz tutun. Ekmek kırıntıları ve dökülen sıvıları anında temizleyin.
5- Geri döndürülecek veya çöpe atılacak boş yiyecek ve içecek kaplarını çalkaladıktan sonra atın.
6- Çöp kutularının kapaklarını kapalı tutun ve düzenli olarak boşaltın.
Bu yöntemler işe yaramadığı takdirde ise şu toksin içermeyen yöntemler uygulanabilir:
Karıncalar için ekolojik çözüm
Evcil hayvanınızın yemeğine girmemesi için mama tabağını derin bir kaba koyun. Kabın içini toksin içermeyen sabunlu suyla doldurun. Böylece karıncalar yemeğe ulaşamayacaklar.
Yaban fesleğeni, adaçayı, nane, kekik, defne, biber ve tarçın gibi maddeleri dövdükten sonra karıncaların girdikleri yollara serpin.
Kıyafet güveleri için ekolojik çözüm
Kıyafetleri yüksek sıcaklıklarda yıkamak, yumurtaları ve larvaları öldürür. Başka bir alternatif ise torbalanmış yünlü kıyafetleri 72 saat buzlukta tutmaktır.
Naturel ipliklerden üretilen kıyafetleri torbaya koyup havasını elektrik süpürgesiyle boşaltıp saklayabilirsiniz. Özellikle sezon dışında bunu yapmanız kıyafetinizi daha temiz tutacak ve ömrünü uzatacaktır.
Dolabınızın içerisine lavanta veya erz ağacı parçacıklarıyla doldurulmuş keseler yerleştirebilirsiniz.
Hamam böcekleri için ekolojik çözüm
Mutfağı temiz tutun ve yiyecekleri kaldırın. Tencere, tava, bardak ve bitki kaselerinde su olmamasına dikkat edin. Evcil hayvanınızın mamasını geceleri kaldırın. Hamam böceklerinin saklanmayı sevdikleri yerlere (buzdolabı altı, ocak altı, duvarlardaki veya yerlerdeki çatlaklar vb) ince bir tabaka borik asit veya boraks sürün.
Sivrisinekler için ekolojik çözüm
Sprey şişesinin içine erz ağacı, okaliptus ve nane gibi on damla bitkisel yağı damlatın ve 115 ml kadar su koyun. Vücudunuza sıkıp kendinizi, kendinize zarar vermeden korunabilirsiniz. Sivrisinekler rüzgardan hoşlanmazlar, o yüzden pervane kullanabilirsiniz. Açıkta su bulundurmamaya çalışın. Çiçek altı kaplarında vs birikmiş suları temizleyin.
Fare ve sıçanlar için ekolojik çözüm
Zehir içermeyen fare tuzaklarından kullanabilirsiniz. Çocuğunuz veya evcil hayvanınız varsa bu yönteme dikkat edin. Kediler ve av köpekleri farelerin çaresine bakarlar.
Pireler için ekolojik çözüm
Pire tarağıyla evcil hayvanınızı tarayın. Bulduklarınızı sabunlu suda öldürün. Özellikle evcil hayvanınızın yatağı başta olmak üzere, yatakları yıkayın ve yerleri ve yatakları süpürün. Evcil hayvanınıza bitkisel pire tasması alabilirsiniz. Evcil hayvanınızın yemeğine bira mayası ve suyuna da elma sirkesi koyarsanız, bunlar pirelerin hoşlanmadıkları bir koku oldukları için ondan uzak duracaklardır.