Misafirlerinizi ağırladığınız sofrada en önemli şey masa örtüsüdür. Temiz ve lekesiz örtülerde servis yapmak her titiz kadının dikkat ettiği şeydir. Nasıl korumalı, lekeleri nasıl çıkarmalısınız? İşte püf noktaları..



Kolalayın

Pamuklu keten masa örtülerinizi kolalayarak onların bakımlı ve kırışıksız kalmasını sağlayın. Sprey kolayı tercih ediyorsanız, bu uygulamayı ütüleme esnasında yapın. Eğer peçetelerinizi dekoratif bir şekilde katlamayı seviyorsanız kola şeklini korumasına yardımcı olacaktır.

Beyazlatın

Beyaz örtülerinizi hafif oksijen beyazlatıcı (çamaşır suyu) kullanarak beyazlatın. Oksijenli beyazlatıcıların klorlu olanlarını kullanmaktan kaçının çünkü çamaşırlarınızın sarılaşmasına neden olabilir.

Lekelerden nasıl kurtulursunuz?

Mum lekesi: Mum damlası tamamen sertleşene kadar bekleyin. Daha sonra mum lekesi olan yerin altına ve üzerine peçete yerleştirin ve buharsız bir şekilde ütüleyin. Damla eriyip peçeteye geçecek, lekeden iz kalmayacaktır.

Kahve ve çay lekesi: Sirke ya da limon suyu gibi asit içren maddeleri lekeye uygulayın. Sonrasında deterjanla yıkayın.
Çikolata lekesi: En iyi yol gliserinle ovup yağ emici iki kağıt arasında bir süre bırakarak yağın iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu işlem yetersiz olmazsa ve örtünüz rengi atmayan bir tür kumaş ise lekeli kısmı su ile karıştırdığınız 90 derecelik alkol ile silin.
Sakız yapışırsa: Sakızın yapıştığı yerin iç tarafına naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Donan sakızı fırçalarsanız kolayca çıkacaktır.
Şarap lekesi: Şarap dökülen örtünüzü bir süre kaynamakta olan süte batırın ve beklettikten sonra yıkayın. Diğer yöntem ise şarap dökülen yere hemen tuz serpin ve yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katarak işleminize son verin.

Salça ve ketçap lekesi: Sıcak su ile gliserini eşit miktarda karıştırın. Örtünüzü bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjanla yıkayın.