Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD’nin anti-damping kapsamında Türk ürünlerine engel koyması durumunda, misliyle karşılık vereceklerini söyledi. Zeybekci, Türkiye’nin ABD ile bugüne kadar hep stratejik ortak olduğunu belirterek, “ABD ile hiç ekonomik ortak olamadık. ABD bizimle stratejik, derinlikli, yüksek ortak oldu, NATO müttefiki oldu ama iş ekonomik ortaklığa gelince başkalarıyla oldu” dedi.

Zeybekci, ABD Ticaret Bakanı Pritzker ile görüşmelerindeki Gündemin sorulması üzerine, gündemin birinci gündem maddesinin TTIP olacağını belirterek, şöyle dedi:

‘Rahatsız edici gelişmeler’
“Anti soruşturmalarında Türkiye’yi rahatsız eden gelişmeler var. Kendilerini uyardık. Türk ürünlerine 1 rakamıyla engel koyarlarsa, biz 3 rakamıyla engel koyacağız. Bunu resmi olarak da söyledik. Bunda mütekabiliyet olacak. Derinlikli ortaklıkların ekonomik menfaatler zemininde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. ABD ile ilişkilerimizi çok önemsiyoruz. Bunun için de ekonomik bir ortaklık seviyesine doğru gitmek istiyoruz.”
Zeybekci, “ Birliği’ne Üyelik ve Gümrük Birliği Süreçlerinde Ortak Tutum ve İşbirliğine Yönelik Protokol” imza töreninde yaptığı konuşmada, AB’nin son dönemde 3’üncü ülkelerle serbest ticaret anlaşması (STA) imzalamada son derece iştahlı davrandığını bildirerek, büyük ekonomilerle imzalanan STA’lardan ötürü Türkiye’nin tedirginliğine işaret etti.

‘İtirazımızda haklıyız’
AB’nin 3’üncü bir ülkeyle STA imzaladığında, sözkonusu ülkenin AB ile elde ettiği tüm hakları Türkiye’den de elde ettiğini vurgulayan Zeybekci, Türkiye’nin bunun karşılığında hiçbir şey elde edemediğini kaydetti. Zeybekci, AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin 2015 sonunda bitirilme ve 2017’de uygulama planlarına atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
“Bu yılın başından itibaren AB ile Gümrük Birliği’ndeki haksız yapının görüşmelerine başladık. Türkiye’nin bu itirazında haklı olduğunu dokümanlara geçirdik. Anlaşmanın ‘upgrade’ edilmesi yönünde anlaştık. Dünya Bankası da bu konuda kapsamlı bir rapor hazırladı ve raporunda bizi haklı buldu. Bu çerçevede Gümrük Birliği’nin güncellenmesi noktasında çalışmalar başlatıldı. Bunların Avrupa Birliği Bakanlığının genel kapsamın içindeki çalışmalar olduğunu biliyoruz. bu konuda iki ayrı bakanlık olarak birlikte adeta tek bir bakanlık gibi çalışmamız gerekiyor.”



‘Ticari istila gelebilir’
Zeybekci, bu konuda bir etki değerlendirmesi çalışması yaptıklarını da bildirerek, “TTIP sebebiyle, Gümrük Birliği üzerinden Türkiye’ye sınırsız girme hakkı elde edilmesiyle Türkiye’ye sadece o ürünler kapsamında bir ekonomik ve ticari istila gelebilir. Biz Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale gelmesini istemiyoruz çünkü bu AB ile aramızda büyük bir adımdır. TTIP anlaşması gerçekleştiğinde eğer bizim görüşmelerimiz hala sürüyorsa, karşılıklı görüşerek Türkiye’ye otomatik giriş sürecini erteleme de alternatiflerden biri olarak duruyor” diye konuştu.

Milliyet.