İzmir Su Ürünleri Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Girenes, Türkiye’nin su ürünleri ihracatında 2013 yılında 500 milyon doları geçtiğini belirterek, “Sektör yakın vadede 1 milyar dolar orta vadede ise 3 milyar dolar ihracat hedefliyor” dedi. Girenes, “Türk su ürünleri sektörü, son yıllarda en hızlı büyüyen gıda sanayi kolu olan aqua-kültür endüstrisinde önemli bir oyuncu olma yolunda ve dünyada kültür balıkçılığının parlayan yıldızı konumunda” diye konuştu.
17 kuluçkahane faaliyette
Girenes’in verdiği bilgiye göre, modern kuluçkahanelerin kurulmasıyla 2000 yılından itibaren doğal stoklara zarar veren doğadan balık toplama yöntemi yasaklandı. 2012 itibariyle Türkiye’de 17 tane deniz kuluçkahanesi bulunuyor. Kuluçkahanelerin toplam kapasitesi ise yılda 500 milyon yavru. Türkiye su ürünleri üretimi için toplam 26 milyon hektar uygun su kaynağına sahip. Bu alan, mevcut tarım alanlarına yakın bir büyüklüğü ifade ediyor.
En hızlı büyüyen sektör
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporlarına göre son 25 yılda en hızlı büyüyen sektörün kültür balıkçılığı olduğunu belirten Girenes, “Türkiye kültür balıkçılığında yılda 90-100 bin ton çupra ve levrek, 100-110 bin ton da alabalık üretiyor. Üretimin 500 bin tona ulaşması için çalışmalarımızı hızlandırmalıyız” dedi.
2040-2050 yıllarına ilişkin vizyonunda su ürünleri sektörünün, ülkenin bir numaralı sektörü olarak öne çıkarıldığını vurgulayan Girenes, “2050 yılında su ürünlerinde 50-60 milyar dolarlık hacim hedefliyorlar” dedi.
Doğaya saygılı üretim
Su ürünleri sektörünün, güncel ve en ileri gıda standardı olan ‘Global GAP’ HACCP, BRC ve IFS sistemlerini yaygın olarak kullandığını belirten Girenes, “Bu sayede üretim, her aşamasında gözlemlenebilir ve analizler güncel ve geriye dönük olarak da izlenebilir” diye konuştu.
‘Kriz fırsatı doğdu’
Yunanistan içinde bulunduğu ekonomik krizden sonra meydana gelen boşluğunu Türk firmaların en iyi şekilde değerlendirdiğini kaydeden Girenes, şöyle konuştu:
“Türk firmaları, ortaya koydukları istikrarlı üretim ve kaliteyle Avrupa’nın vazgeçilmezi oldu. Potansiyele rağmen, kişi başına düşen su ürünleri tüketimi dünyada 21, ülkemizde 8 kilogram. Bu miktar dünyaya eşdeğer olmalı.”
Milliyet