Astım, birçok farklı türde kişilerin karşılarına çıkabilir. Özellikle bahar aylarında öksürük, hapşırma, gözlerde yaşarma gibi polenlerin etkisiyle oluşabileceği gibi kronikleşen astım da vardır. İlkbahar ve sonbaharda havadaki toz, polen, tüyler bu rahatsızlığı olan kişileri etkileyebilir. Bir de sık sık nefes darlığı, tıkanma yaşayan hastalar vardır. Merdiven çıktıklarında, hızlı şekilde yol yürüdüklerinde rahatsızlık duyar ve tıkanırlar. Doğada birçok hastalığın tedavisi mümkün olduğu gibi, astım hastalığının tedavisi de olasıdır. Bir takım şifalı bitkiler bu rahatsızlığa büyük ölçüde fayda sağlar.
Astım Tedavisi İçin Şifalı Bitkiler
Nefes darlığı, bronşit, öksürük, balgam çıkarma, rahat nefes alamama gibi kendini gösterir. Astım hastası kimseler özellikle bahar aylarında çok sorun yaşar. Polenler ve havadaki tozlardan dolayı nefes almakta zorlanırlar. Ayrıca gözleri yaşarır ve kızarabilir. İşte tüm bu rahatsızlıklardan kurtulmak için doğada bir takım şifalı bitkiler bulunur. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitkiler astıma da yarar sağlar. İşte bu rahatsızlığa iyi gelen bitkilerden bazıları şunlardır:
- Okaliptüs bitkisinin buharının solunması nefes almayı biraz olsun kolaylaştırabilir. Okaliptüs bitkisi sıcak suya atılır ve çıkan buhar solunarak fayda sağlamaya çalışılır.
- Okaliptüs bitkisi gibi biberiye de solunarak nefes açan, nefes darlığına iyi gelen bitkiler arasındadır. Sıcak suyun içine birkaç damla biberiye yağı damlatılarak yada biberiye bitki atılarak çok yoğun olmamak şartıyla solunabilir.
- Lavanta çayı yapılarak içilirse göğsü yumuşatır, rahat bir nefes alınmasına yardım eder.
- Anason çiçekleri ile demlenen çay da yarar sağlar. Şifa bulmak için sıcak suyun içine anason çiçeklerini atın, 5 dakika kadar bekleyin. Çay bu şekilde demlendikten sonra bir fincan için. Bu sizi rahatlatacaktır.
- Yine kırlangıç otu bu rahatsızlık için şifa sağlayan bitkiler arasındadır.
- Zencefil yaprakları ile hazırlanan zencefil çayı da göğsü yumuşatmaya yardım eder.
- Alıç bitkisi de fayda sağlar.
- Yine andız otu ile bahsettiğimiz şekilde sıcak suya atıp demleyerek bir çay hazırlayın ve için. Andız otu da balgam sökmeye ve rahatlamaya yardım edecektir.
- Ilık bir suyun içine bir kaşık bal atın ve birkaç damla da limon sıkın ve yavaş yavaş için. En basit yöntemlerden biri budur. Ballı limonlu ılık su rahat nefes aldırır, boğazı yumuşatır.
- Rezene çayı ile de fayda bulmanız mümkündür.
- Çörek otu birçok derdin devası olduğu gibi astıma da çare sağlar. Çörek otunu çiğnenmemiş halde alın. Yiyeceğiniz zaman ezin ve taze olarak yeyin. Çörek otu ile bu rahatsızlığınıza şifa bulabilirsiniz.
- Sıcak suyun içine papatya çiçekleri atın. Hemen arkasından kekik yaprakları ekleyin. Bu şekilde sıcak suyun buharını soluyun. Göğsünüzün açıldığını ve bronşlarınızın rahatladığınızı hissedeceksiniz.
- Yine sıcak suyun içine kedi otu atılarak buharı solunabilir. Günde iki defa 15 dakika kedi otu bitkisinin buharını soluyabilirsiniz.
- Bu rahatsızlığı tedavi etmek için ısırgan otu çayı da içebilirsiniz.
- Nane ile yapılan çay da öksürüğü azaltmaya yardımcı olur.
- Meyan kökü çayı ile de şifa bulmanız mümkündür.
Astım Tedavisinde Uygulanacak Diğer Yollar
Astım rahatsızlığına karşı bir parça olsun önlem almak istiyorsanız, bitkilerle tedavi yöntemleri dışında bazı şeylere de dikkat etmelisiniz. Evinizi sık sık havalandırın. Evin içindeki toz sizi rahatsız edebilir. Kirli havalarda çok dışarı çıkmayın. Özellikle kışın odun, kömür gibi yakıtların yakılmasıyla havaya çıkan duman oldukça rahatsız edicidir. Böyle kirli, pis havalarda dışarı çıkmamaya çalışın. Evinizde kedi, köpek yada kuş gibi tüyleri bol olan ve dökülen evcil hayvanlar beslemek de sizi rahatsız edebilir. Bu tür evcil hayvanların tüyleri evin içine dökülür ve size rahatsızlık verebilir. Bu nedenle evinizde evcil hayvan beslemeyin