Mustafa Kemal Atatürk Denize Büyük Bir Sevgi Duyar Ve Deniz Sevgisini Tüm Türk Ulusuna Aşılamaya Çalışırdı. Florya’da Bulunduğu Zamanlarda ya Kürek Çeker ya da Denize Girerdi. İstanbul’da Bulunduğu Zamanlarda Özelikle Moda Koyu’nda Yapılan Yelken Ve Kürek Yarışlarını Acar Motoru Ve Ertuğrul Yatından İzlemekten Büyük Keyif Alırdı.



Denizciliğin Temeli

1 Temmuz Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı Nedeniyle Moda Koyu’nda Yapılan Denizcilik Şenlikleri Başta Olmak Üzere Önemli Yarış Günlerinde Acar Motoru Ve Ertuğrul Yatı, Atatürk’ün Yarışları En İyi Biçimde İzleyebileceği Yere Getirilirdi. Büyük Önder’in Bu Yarışları İzlemeye Gelmesi Hiç Kuşkusuz Denizciler İçin de Ayrı Bir Heyecan, Şevk Ve Gurur Kaynağı Olurdu. Denizi Medeniyet Olarak Gören Ulu Önder Atatürk, Denizciliğin Gelişmesi İçin de Deniz Sporlarının Temel Olduğunu Düşünürdü.

Atatürk’ün Bilfiil Yaptığı Üç Spor Vardı. Askerlik Hayatında Başladığı Ve Ömrünün Son Yıllarına Kadar Fırsat Buldukça Sürdürdüğü Binicilik, İstanbul’da Geçirdiği Yaz Tatillerinde Devamlı Olarak Uğraştığı Yüzme Ve Zaman Zaman da Kürek Sporları. Yaz Aylarında, Florya Köşkü’nde İstirahatta Bulunduğu Günlerde, Sandala Binerek Kürek Çekerdi. Yelken Ve Kürek Yarışı Olduğu Zamanlarda Atatürk’ün Bulunduğu Yat Koyda Demirler Ve Atatürk Ve Tüm Misafirleri Gün Boyunca Yarışı Takip Ederlerdi.

Yarışmaları Dürbünle İzleyen Atatürk, Kazananları Küpeşte Kenarından Alkışlar, Onlara Takdirlerini Belirtirdi. Özellikle Kabotaj Bayramı Yarışmalarında, Anadolu Ve Rumeli Fenerleri Tahlisiye İstasyonları’nın Kürek Ekipleri Arasındaki Ezeli Rekabetten Doğan, İddialı Ve Çekişmeli Yarışmayı İzlemek Atatürk’ün Pek Hoşuna Giderdi.



1937 Hükümet Programından

''Denizcilik Sadece Ulaştırma İşi Değil, İktisadi İş Olarak Anlaşılacak Ve Tersaneler, Gemiler, Limanlar Ve İskeleler İnşaa Edilecek, Deniz Sporları Kulüpleri Kurulacak Ve Korunup Geliştirilecektir. Çünkü ; Toprakların Ucu Deniz Olan Bir Ulusun Sınırını, Halkının Kudret Ve Yeteneğinin Hududu Çizer. En Uygun Coğrafi Konumda Ve Üç Tarafı Denizlerle Çevrili Olan Türkiye ; Endüstrisi, Ticareti Ve Sporu İle En İleri Bir Denizci Ulus Yetiştirmek Yeteneğindedir. Bu Yetenekten Yararlanmasını Bilmeliyiz. Denizciliği, Türk’ün Büyük Ulusal Ülküsü Olarak Düşünmeli Ve Onu Az Zamanda Başarmalıyız.''

Mustafa Kemal Atatürk Bu Sözleriyle Denizciliğe Verdiği Önemi Bir Kez Daha Vurgulamıştır.