Resmi temasları kapsamında Letonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Her şeyden önce sayın Obama'ya bizim teklifimiz önerimiz şu olmuştur: Eğer ABD Türkiye bizler teröre karşıysak ki Türkiye olarak biz karşıyız ABD'nin de teröre karşı hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak PYD'nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemede ilettim. O da 'bir terör örgütüdür' dedi. Dolayısıyla PYD'ye yapılan yardımlar terör örgütüne gitmektedir. PYD'nin saflarına PKK'nın lider kadrosunda olup savaşanlar var. Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani'de iş görecek gruplardır. ÖSO birinci tercihimizdir. İkinci tercihimiz peşmergelerdir. Ve biz peşmergelerin ülkemiz üzerinden kontrollü şekilde geçmelerine izin veririz dedik.

"TÜRKİYE'YE RAĞMEN ABD BU İŞİ YAPMIŞTIR"

PYD ilk başta peşmergeleri kabul etmedi. Daha sonra kabul etti. Kuzey Irak yönetiminin belirlediği sayıya da sıcak bakmadılar. Dün itibarıyla 200 sayısını öğrenmiş bulunuyorum. ABD'nin Kobani'ye indirdiği silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini biliyoruz. Diğerleri de PYD'nin eline geçti. Türkiye bu işe olumlu bakmadı. Türkiye'ye rağmen ABD bu işi yapmıştır. Ve ben kendilerine 'Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa bizim için stratejik bir yer olabilir' dedim.

"BU ÇELİŞKİLERİ GÖRMEMİZ LAZIM"

Şu anda Kobani'de yaşayan kimse yok. Kobani'den 20 bin kişi bize geçerken tüm Avrupa'da toplam 130 bin kişi var. Bu çelişkileri görmemiz lazım. Bugüne kadar 300 bini aşkın insan Suriye'de öldürülürken bu hassasiyet neden yoktu.

- Letonya'nın AB üyeliğinde size vereceği desteği nasıl buluyorsunuz? AB'ye üye olmak için neler planlıyorsunuz?

Biz fasılları açmaya çalışıyoruz. Bir tek bir ülke bile hayır dese bunu yapamıyorsunuz. Enerji faslında biz hazırız ama AB tarafından bu iş tıkanıyor. Letonya'nın dönem başkanlığında bizim umudumuz var. 3-4 faslın açılacağını zannediyoruz.

- Çözüm süreci nasıl ilerleyecek?

Çözüm sürecine yönelik Başbakanlığım döneminde başlattığım yoğun bir gayret var. Attığımız cömert adımlar var. Bunu hazmedemeyen terör örgütü var. Uzantısı olan siyasi parti de var. Hükümetimiz yeni çalışmasını tamamladı. Sayın Başbakan bunu açıkladı. Bunu parlamentoya sunacaklar. Tüm halkımız ittifak halinde. Buna tüm sivil toplum kuruluşlarının buna destek vermesi de bunu güçlendirecektir.

- Türkiye iki ihtilafın ortasında. Irak, Suriye ve Ukrayna'nın ortasında. Rusya'yla ilişkileriniz nasıl? Putin'in politikalarını kınıyor musunuz?

Ukrayna'daki gelişmelerden Kırım bizi ilgilendiriyor. Rusya'nın Kırım'a el koymasında orada Kırım Tatarlarıyla düşüncelerimi kendisine ilettim. Biz NATO ülkesiyiz. Putin'le konuşmamızda bu bölgenin barış bölgesi olması lazım dedik. Minsk'te şu an barış süreci devam ediyor.