Türkiye'ye kasım ayı sonlarına doğru ziyaret gerçekleştireceği açıklanan Katolik Hristiyanların manevi lideri Papa Fracesco, bu ülkeye, halen Ortodokslarla Katolikleri ayıran engelleri aşmak arzusuyla geleceğini söyledi.
DİKKAT ÇEKEN İFADELER
Papa'nın Türkiye yerine, 'Ekümenik Patrikhane' ve 'Konstantinopol' ifadelerini tercih etmesi dikkat çekti. Papa Francesco, merkezi ABD'de bulunan Orientale Lümen Vakfı'na bağlı bir delegasyonu, Vatikan'da kabul etti. Vatikan'a yakın haber sitelerinin aktardığına göre, burada delegasyon üyelerine hitaben kısa bir konuşma yapan Papa, 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyarete de değindi. 'Türkiye' kelimesini sarf etmeyen Papa, "Roma Piskoposu'nun (Papa), Ekümenik Patrikhane'ye ziyareti ve şahsımın yeniden Patrik Bartholomeos ile buluşması, Roma ve Konstantinopol (İstanbul) kiliseleri arasındaki derin bağın ve halen bizi ayıran engelleri, sevgi ve gerçeklikle aşmak arzusunun bir işareti olacak" ifadelerini kullandı.
"KENDİ İÇİMİZDE YENİLENMEDİKÇE..."
Doğu ve Batı kiliselerinin 1054 yılında tamamen ayrılmasının ardından, ilk kez 1962-1965 yılları arasında düzenlenen 2. Vatikan Konsili'nde iki kilisenin birleşmesi dillendirilmişti. O dönemden sonraki selefleri gibi bu birleşmenin önemine defalarca atıfta bulunmuş olan Papa, buradaki konuşmasında da yine bu konuyu ele alarak, "Kendi içimizde yenilenmedikçe, gerçek bir ekümenik diyalogdan bahsedemeyiz. Ancak bu ölçülerle uzun bir yol alınır ve Mesih'in tüm inananları arasında uzlaşma ve tam birleşme sağlanır" dedi.
"İKİ İSİM BİRLİK İÇİN ATEŞLİ ÇALIŞTI"
Papa konuşmasında, bir süre önce aziz ilan edilen papalar 23. Jean (Türk Papa olarak biliniyor) ve 2. Jean Paul'u de hatırlatarak, "Bu iki aziz örneği, kesinlikle hepimiz için oldukça aydınlatıcı, çünkü ikisi de Hristiyanların birliği için ateşli bir tutkuyla çalıştılar" dedi. 23. Jean, dinlerarası diyaloğun ilk kez hayata geçirildiği ve Ortodoks kilisesiyle barışma adımlarının atıldığı 2. Vatikan Konsili'ni başlatan isim.
DİYALOG ÇALIŞMALARINA VURGU
Katolik yayın organları, Papa'nın Türkiye ziyareti resmileştikten sonra kaleme aldıkları haberlerde ağırlıkla, Fener'deki İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi ile Roma Katolik Kilisesi'nin birleşme yolundaki diyalog çalışmalarına vurgu yaptı.
Nitekim Papa, Ankara'nın ardından gideceği İstanbul'da, Rum Ortodoks Kilisesi'nin Aziz Andreas tarafından kurulmasının 1976'ncı yılı olması dolayısıyla yapılacak olan özel ayine katılacak ve bunun ardından Patrik Bartholomeos'la bir öğle yemeği yiyecek.
BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLMAK İSTİYOR
Arjantinli Papa, göreve geldiği 2013 yılının Mart ayından bu yana, Katolik Kilisesi'ni daha kapsayıcı bir hale getirme arzusuyla çalışıyor. 1054 yılından beri ilk kez 1964 yılında Katolik (Papa 6. Paulus) ve Ortodoks (Patrik Atenagoras) liderler Kudüs'te bir araya gelerek kucaklaşmıştı. Patrik Bartholomeos, Papa Francesco'nun resmi göreve başlama ayinine de iştirak ederek, 1054'ten bu yana bunu bu yapan ilk İstanbul patriği olmuştu. İki lider, seleflerinin kucaklaşmasının 50. yılına denk gelen Mayıs ayında Kudüs'te buluşmuştu.
28 Kasım'da ilk olarak Ankara'ya gidecek olan Papa, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı ile bir araya geldikten sonra İstanbul'a geçecek.