Göz Tembelliğine Yol Açan Etkenler?

Gözlerin normal olarak kullanılmasını engelleyen her türlü durumda ortaya çıkar. Çoğu durumlarda göz tembelliği kalıtsal olabilir. Ailesinde göz tembelliği olan çocuklar göz doktoru tarafından mutlaka muayene edilmelidir. Erken teşhis her zaman önemlidir.
Göz Tembelliğinin 3 Ana Etkeni, Sebebi Vardır.

Şaşılık; göz tembelliğinin en çok ve en sık görülen sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyine iletmez ve kişi daha iyi gören gözü kullanır.


Kırma kusurları; mevcut olan yüksek kırma kusuru nedeni ile bir göz diğerinden çok bulanık görüyor ise, bu göz görsel gelişimini tamamlayarak tembel hale gelir. Görünüşte gözlerde herhangi bir problem olmadığı için tespit edilmesi en zor olan göz tembelliği tipi budur. Aileler çocukların gözünde ki kaymayı tespit ettiklerinde hemen muayenesi sağlanır fakat bu zamanda çocukta yaş ilerlediği için çoğu kez geç kalınmış olur. Bu nedenle 4 yaş öncesinde tüm çocukların şikayet olsun olmasın, mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.

Saydam olması gerekli göz dokularında bulanıklık; bu durumun başında katarakt gelir. Bu tip göz tembelliği en çabuk gelişen göz tembelliğidir. Dolayısı ile her yeni doğan çocuğun mutlaka bir çocuk doktoru tarafından son derece kolay bir test olan, kırmızı yansıma testine tabi tutulması gerekir ve bir anormallik olduğu görülürse mutlaka göz doktorunda muayene edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu tip göz tembelliği çok erken ve çok derin olarak gelişir. Doğumsal katarakt mümkün olan en kısa zamanda cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Göz Tembelliği Nasıl Teşhis Edilir?

Çocukların görme muayeneleri 3.5-4 yaş öncesinde oldukça güçlük arz eder. Daha küçük çocuklarda ve bebeklerde sağlam gözün doktor tarafından elle kapatılması halinde tepkiyi değerlendirmek gibi bir takım yöntemlerle göz tembelliği olan göz tespit edilmeye çalışılır. 4 yaş öncesi muayenede göz doktoru temel olarak şunları yapar. Gözlerde herhangi bir kayma olup olmadığını muayene eder. Daha sonra saydam ortamlarda herhangi bir bulanıklık olup olmadığına bakar, göz bebeğini damla ile genişletilerek, her iki gözün refraksiyon (kırma) değerlerini ölçer. Burada önemli olan nokta özellikle bir gözde, diğerinin çok üzerinde bir kırma kusuru olup olmadığıdır. Bunun dışında her iki gözdeki yüksek kırma kusurları da dikkate alınır. Kırma kusuru muayenesi dışında retina (görme zarı) ve optik sinir (görme siniri) muayenesi de yapılarak muayene tamamlanır.



Göz Tembelliği Nasıl Tedavi Edilir?

Göz tembelliğinde tedavinin esası zayıf gözün kullandırılmasına dayanır. Bu, sağlam gözün özel bir bandajla haftalar bazen aylar boyunca kapatılması ile yapılır. Önce gerekli olan reçete edilir. Çocuk bunu kullanmaya başlar ve kapama tedavisi yapılır. Ameliyat öncesi belli bir dönem kapama tedavisi yapılır, ameliyat uygulanır, daha sonra bir müddet daha kapama yapılmaya devam edilir. Çocuklar kapama yapılmasından hiç hoşlanmazlar. Ve bunu reddederler. Ancak ebeveyn olarak bu dönem, sizin ilgi ve sabrınızla, başarılı bir şekilde yaşanabilir.