Telefon Şarjı ile İlgili Yanlış Bilinen 5 Gerçek


Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, keşke biraz da fazla dayansa. İşte her gün telefon şarj edenler için gerekli bilgiler.


Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, keşke biraz da fazla dayansa. İşte her gün telefon şarj edenler için gerekli bilgiler.

Elektronik cihazların bataryaları ilk kullanılmaya başladığından beri o kadar gelişti ve üzerine o kadar çok şey söylendi ki, artık neye inanacağımızı şaşırır olduk. Ama Samsung ve Apple gibi büyük akıllı telefon üreticilerinin günümüzde kullandığı lityum-iyon bataryaların hem ömürleri, hem de kullanım şekilleri aşağı yukarı belli. Aşağıdaki noktalara dikkat ederseniz, telefonun bataryası size en az 3 yıl sorunsuz hizmet edecektir.

SÖYLENTİ 1) Orijinal olmayan her şarj cihazı pili öldürür

YANLIŞ, orijinal olmayan her şarj cihazı tehlikeli değildir. Orijinal olmayan şarj cihaları kalite olarak ikiye ayrılır. Apple veya Samsung'un onayladığı bazı markalar kendi kaliteli şarj cihazlarını üretmeye hak kazanmışlardır. Belkin, OPSO, Kit, Amazon Basics gibi markalar firmalardan özel izin alarak şarj cihazı üretirler. Kaçınmanız gerekenler adını sanını bilmediğiniz, çok ucuza sokakta satılan şarj kabloları ve cihazlarıdır. Unutmayın, ne kadar ucuzsa, tehlike o kadar büyük.

SÖYLENTİ 2) Telefon şarj olurken kullanılmaz

YANLIŞ, telefon şarj olurken kullanabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey, şarj etmek için orijinal veya lisanslı şarj cihazı ve kablo kullanmanız gerekli. Eğer ucuz ve bilinmeyen bir markadan şarj cihazı veya kablo kullanıyorsanız, değil şarj olurken konuşmak, o cihazla şarj bile etmeyin. Şimdiye kadar raporlanmış "şarj sırasında konuşurken olan kazalar" kategorisinde suçlu genelde kalitesiz ve ucuz şarj cihazları oluyor.

SÖYLENTİ 3) Telefonu gece şarja bırakmak bataryasını zayıflatır

YANLIŞ, telefonunuzu gece şarja bırakabilirsiniz. Modern akıllı telefonların hepsi, adında geçtiği gibi akıllıdır. Şarj cihazına takılıyken batarya dolduğunda şarjı kesmesini bilirler. Yani aşırı şarj olup da telefonun patlaması gibi bir şey mümkün değildir. Ama eğer mümkünse telefonunuzu gece şarja bırakmadan, %40 civarına düştüğünde şarj edin. %80 doluluk bile yeterlidir. Her gece tam şarj etmeye zorlamanın gereği yok.

SÖYLENTİ 4) Telefonu asla kapatmaya gerek yoktur

YANLIŞ, elektronik her cihazın bataryası ve devreleri, devamlı çalıştığı sürece hem ısınacak hem de elektrik akımı yüzünden direnç gösterecek ve zayıflayacaktır. Bundan kaçış yok, o yüzden aynı televizyonunuzu veya bilgisayarınızı kapattığınız gibi, telefonunuzu da arada bir kapatıp biraz dinlendirmekte fayda var. Haftada bir telefonu kullanmayacağınız bir ara, mesela gece kapatsanız yeterli.

SÖYLENTİ 5) Telefonun pili bitene kadar asla şarj etmeyin

YANLIŞ, telefon bataryası her sıfıra indiğinde ve **** şarj edildiğinde stabilitesi biraz azalmaktadır. Telefon bataryalarının belli bir **** şarj miktarı vardır ve bu miktar dolduğunda ölürler. Telefonu her sıfırlayıp şarj ettiğinizde ömründen biraz yemiş olursunuz. Bataryanın ömrünü artırmak istiyorsanız, sıfıra kadar tüketmeden, %20-%40 seviyelerine geldiğinde şarj etmelisiniz.