Künefe; Doğu Anadolu yöresine özgü, peynir ve tel kadayıftan oluşan oldukça lezzetli bir tatlıdır.
Malzemeler
150 gr tel kadayıf
100 gr tereyağı
100 gr dil peyniri
1 kaşık pekmez
Şerbeti için:
3/4 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Limon
Nasıl yapılır
İlk önce şerbeti hazırlıyoruz. Çünkü künefe sıcak şerbet soğuk olması gerek. Kadayıfı tel tel ayırıp havalandırıyoruz. 50 gr tereyağını eritip kadayıfın üstüne döküp elimizle çok sıkmadan yağı yediriyoruz.
Orta boy bir tavaya kalan tereyağın yarısını sürüp üzerini pekmezle sıvıyoruz. Kadayıfın yarısını tavaya yayıyoruz. Daha sonra dil peynirini üzerine yayıp kalan kadayıfı da üzerine yayıp üzerine uygun bir tencereye su koyup ağırlık olarak kadayıfın üzerine oturtup 1-2 saat bekletiyoruz. Ocağın büyük gözünde en kısık ateşte tavayı çevire çevire pişirelim.
Bir tarafı pişince bir tepsi ya da tabak yardımıyla çevirip tavaya kalan tereyağını da sürüp künefenin diğer tarafını pişiriyoruz. Bir tabağa alıyoruz ve üzerine hazırladığımız şerbeti hemen döküp soğutmadan sunuyoruz.
Afiyet Olsun...