Kötü alışkanlıkların kol gezdiği sokaklar çocuklar için en büyüj tehlike. Tabii bir de arkadaş çevresi... Peki tüm bunların önüne nasıl geçilir diyorsanız bu projeyi inceleyin Gaziantep'te bir lisede pilot olarak uygulanan ''Faydalı İnsan Projesi'' kapsamında öğrencilerolumsuz ya da kötü olarak nitelendirdikleri davranışlarından arkadaşlarının yardımıyla kurtuluyor.
Projenin yazarı ve koordinatörü Mehmet Akman AA muhabirine yaptığı açıklamada penceresinin camından bakarken 5 çocuğu uyuşturucu madde içerken gördükten sonra projeyi hazırlamaya karar verdiğini söyledi.
Sadece Türkiye'de değil dünyada gençlerin birçok sorunu olduğunu pek çok kötü alışkanlık edindiğini ve istenmeyen davranışlarda bulunduğunu ve bu olumsuz davranışlardan bir türlü kurtulamadığını ifade eden Akman şöyle konuştu:
''Projeyi hazırlamaktaki amacım gençlerin istenmeyen davranışlarından uzaklaşarak ideal insan karakteri kazanmasını sağlamakailesine ülkesine ve dünyaya faydalı bir insan portresi oluşturmak. Projenin altyapısını hazırlayıp Valilik İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şahinbey Kaymakamlığının da desteğini alarak görev yaptığım Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesinde uygulamaya karar verdik.
Öğretmen öğrenci ve velilerle bir araya gelerek onlara projeyi anlattım. Gençler sorunlarını itiraf etmekte ve anlatmakta zorlanıyor. Önce bu sorunu aşmamız gerekiyordu. Yaptığımız bir bilgilendirme toplantısında öğrencilere herkesin kendi içine dönerek istemediği ve değiştirmek istediği davranışını söylemesini istedim. Öncelikle ben itiraf ettim emniyet kemeri takmayı sevmediğimi ve takmak istediğimi. Daha sonra yüzlerce öğrencinin ilgisiyle karşılaştık.''
''OKULU SEVMİYORUM HAYATTAN ZEVK ALMIYORUM''...
Akman proje kapsamında 260 öğrenciyi kabul ettiklerini ve bu öğrencilerin formlar doldurarak istemedikleri davranışlarını yazdığını belirtti. İstenmeyen davranışlar arasında okulu sevmemek sigara ve benzeri zararlı maddeler kullanmak hayattan zevk almamak gibi örnekler yer aldığını ifade eden Akman şunları anlattı:
''Daha sonra okulumuzun gündemi değişti. Artık çocuklar projeden ve yaptıklarından konuşmaya başladılar. Davranışlarını değiştirmek isteyen 260 katılımcı öğrenciye birer yardımcı katılımcı verdik. Bu yardımcı katılımcıları öğrencilerin en iyi arkadaşlarından seçtik. Yardımcılarda bu olumsuz davranışların bulunmamasına dikkat ettik.
Bu yardımcı katılımcı arkadaşına rahatsız olduğu davranışını değiştirmesi konusunda yardımcı oldu. Örneğin yardımcı arkadaşının zararlı bir alışkanlığı varsa bu zararlı alışkanlığın sonucunda ne gibi hastalıklarla karşılaşacağını anlatıyor. Ona her gün bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için neler yaptığını soruyor yani sürekli ensesinde.''
Mehmet Akman arkadaşına olumsuz davranışlarından kurtulması için destek olan yardımcı katılımcının herhangi bir sorunla karşılaştığında danışman öğretmenine danışman öğretmenin ise farklı bir sorunla karşılaştığında komisyona başvurduğunu soruna çözüm bulunulamaması halinde ise özel bir danışmana gidildiğini ifade etti.
Öğrencilerin haftalık 15 günlük ve aylık formlar doldurduğunu ve bu formların katılımcının yardımcı katılımcının danışman öğretmenin ve aylık formlarda ise velinin imzasıyla kabul edildiğini ve formlar sayesinde öğrencilerin olumsuz davranışlarından kurtulma konusunda ne kadar ilerlediğini tespit ettiklerini kaydetti.
''YÜZDE 8036 BAŞARI''
Akman yaptıkları değerlendirme sonucunda projenin pilot uygulamasında yüzde 8036 başarı sağlandığını tespit ettiklerini belirtti. 6 öğretmen ve iki öğrenciyle yürüttükleri projenin Türkiye genelinde yayılmasını istediklerini ancak yetkililerle yaptıkları görüşmelerde projenin öncelikle Gaziantep genelinde uygulanması gerektiğini öğrendiklerini vurgulayan Akman açıklamasını şöyle sürdürdü:
''Proje kapsamında ayrıca bir kulüp kurarak AB 4.3 Gençlik Projesi'ne başvurduk ve projemiz kabul edildi. Önümüzdeki dönemde Gaziantep Valiliğinin de oluruyla 3 lise ve iki ilköğretim okulunda daha projeyi başlatacağız. Hedefimiz projenin Gaziantep genelinde başarı elde ettikten sonra Türkiye çapında uygulanması. Türkiye genelinde ve yurt dışında projeyi uygulamak isteyenlerden birçok mail alıyoruz. Proje kapsamında ayrıca öğrencilerin hayat hikayelerini anlatan kısa metrajlı bir film çekmeyi düşünüyoruz.
Proje öncelikle benim hayatımı değiştirdi. Emniyet kemeri taktığımız için ailemle birlikte geçirdiğimiz bir kazada yara almadan kurtulduk. Öğrencilerimiz de projeden çok memnun ve hayatlarında birçok şey değişti. Projemizi destekleyen bütün kurum kuruluş ve kişilere teşekkür ediyoruz. Projemiz destek sayesinde daha da büyüyecek ve yayılacak.''