Aşk Acısının Reçetesi Var
Aşk Acısının Reçetesi Varİlişkimiz, hiç istemeden, birden bitti. Kalp ağrısına tutuluruz, dünya başımıza yıkılır, içimiz acır. Ancak bu acının bile bilimsel olarak ispatlanmış süreçleri var. Hastalığın adı "kırık kalp sendromu." Ondan ayrıldınız. Bu dönemde kimileri yemeden içmeden kesilir, kimileri ise çözümü buzdolabının içinde arar; ne bulursa ağzına tıkıştırır. Büyük bir boşluk duygusu sarar insanı. Son birkaç yıldır bilim adamları, "Aşk Hastalığı" ya da "Kırık Kalp Sendromu" adını verdikleri bir durumu araştırıyorlar. Viyanalı psikolog Gerti Senger 23 ve 53 yaşları arasındaki 30 kadın, 30 erkeği inceleyerek ayrılık acısı üzerine bir doktora tezi hazırlamış. Bu araştırmaları sırasında ayrılık acısıyla insanlardaki yaratıcılık potansiyelinin yükseldiğini, birçok yeteneğin bu sayede açığa çıktığını keşfetmiş. Senger'in araştırmalarına göre kadınlar ortalama olarak 14.7 ay bu acıyla boğuşurken, erkekler ise 10.7 ayda acıyı atlatıyorlar.
Aşk acısının 5 aşaması
İlk aşama: Bir şeyler ters gidiyor
İlk aşamada "bir şeylerin yolunda gitmediği" hissi çıkıyor ortaya. Çiftlerde konuşma ve bedensel temas azalıyor.
İkinci aşama: Hayata karşı ilgilisizlik
Ayrılık kesinleşince. "boşluk" ya da "kilitlenme" devri başlıyor. Kişinin günlük hayata olan ilgisi azalıyor. Birçok insan bu dönemi "robot gibi yaşamak" olarak tanımlıyor.
Üçüncü aşama: Tekrar görüşme
Gerti Senger tarafından "Geçiş ritüeli" olarak adlandırılan bu aşamada çiftler yeniden yakınlaşmaya çalışıyor, ayrılıp barışmalardan oluşan bu süreç çoğu zaman zahmetli ve sonuçsuz kalıyor.
Dördüncü aşama: Bol uyku, bol sigara ve yalnızlık
Ayrılık sonrası oluşan ruh hali, bebeğin annenin sıcak rahmindeki güvenli ortamdan kopuş hissine benziyor. İnsan kendini yalnız ve aidiyetsiz hissediyor. Aşk hastası olan insan sıcak, karanlık ve yumuşak olan yatağına gömülerek annesinin rahmine dönüş hissini arıyor. Kendine verdiği değerde ciddi bir azalış oluyor. Kişi çözümü intiharda bile arayabiliyor.
Beşinci aşama: Yeni bir ilişkiye hazırım
Ayrılığı kabullendiğinizde "biz" den "ben" düşüncesine geri dönülüyor. Geleceğe dair planlar yapmaya başlanıyor. Eski arkadaşlar aranıyor; Yeni arkadaşlıklar kuruluyor ve kişi yeni bir ilişki için kendini hazır hissediyor.
Aşk acısı çekerken yapmanız gerekenler
1- Yalnız kalmayın
Evet yalnız kalmak isteyebilirsiniz. Ancak bu dönemde sosyal hayattan kopmayın. Yalnızlık kendinizi iyi hissetmenizi sağlamaz, daha çok yıpranmanıza neden olur. Aileniz ve arkadaşlarınızla daha çok zaman geçirin. Belki de onları, bu aşkı yaşarken ihmal etmiştiniz.
2- Yeni şeyler yapın
Onunla beraberken yapmak isteyip de yapmaya fırsat bulamadığınız şeyleri yapın. O olmadan önce neler yapardınız? Şöyle bir sıralayın ve vakit geçirmeden uygulayın. imkânınız varsa kendinizi yakın hissettiğiniz biriyle küçük bir tatil yapın. Kafanızı toparlamanıza yardımcı olur. Gönüllü annelik, dans kursuna başlamak da iyi gelebilir.
3- Küçük şeylerden zevk alın
En azından almaya çalışın. Mutlu olmak sizin elinizde. Güçlü olun ve sizi hak etmediğini düşünün. Mutlu olmak için neler yapabilirsiniz bir düşünün. Uzun yürüyüşler iyi gelebilir.
4- Yeni bir ilişkiye atlamayın
Kendinizi yeniden aşık olmak için zorlamayın. Bırakın acı çeken kalbiniz dinlensin. Gerçekten acı çekiyorsanız çivi çiviyi sökmez.
5- Hissettiklerinizi yazın
Yazmak kendi kendinize yapabileceğiniz en iyi terapilerden biridir. Hissettiklerinizi, yaşadıklarınızı yazın. O güne kadar yapmadıysanız günlük tutmaya başlayın.
6- Psikologa gitmekten çekinmeyin
Tüm bunlara rağmen bulunduğunuz durumdan kurtulamıyorsanız bir psikologa gidin ve ona her şeyi anlatmaktan çekinmeyin.