Addison Hastalığı Neden Olur?

Böbreküstü bezi yetmezliği olarak da bilinen addison hastalığı, böbreküstü bezlerinin normalden daha farklı ve daha yavaş görevlerini yerine getirmesi olarak tanımlanmakta olan bir böbrek hastalığıdır. Addison hastalığının nedenleri ise genellikle böbreküstü bezinin yetersizliğinden dolayı salgılanması gereken hormonların salgılanmamasından ya da az salgılanmasından kaynaklıdır. Böbreküstü bezlerinin görevlerin yerine getirmemesi addison hastalığının en önemli sebebidir.



Addison hastalığında aldosteron, kortizol, cinsel hormonlar, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların üretimi yetersiz kalır. Bazen bu hormonlardan bazısındaki eksiklikle bazısındaki artış birlikte görülür, ama bu tür olgulara çok ender rastlanır.

Çeşitli böbreküstü bezi hormonlarının ana maddesi kolesteroldür. Bu ana madde bir dizi kimyasal tepkime sonucunda hormona dönüşür. Kimyasal tepkimeler için gerekli enzimlerden birinin eksikliği, bütün üretim zincirinin durmasına ve son ürünün, yani hormonun yapılamamasına yol açar.

Böbreklerin işlevinde yavaşlamaya neden olan addison hastalığını nedenleri oldukça çeşitlidir. Böbreküstü bezinin yetmezliğine yol açan bu nedenler hastanın yaşam kalitesini ciddi manada bozmaktadır.

Çünkü böbreküstü bezi yetmezliği yani addison hastalığı aldosteron, kortizol, cinsel hormonlar, adrenalin ve noradrenalin gibi hormonların üretimini olumsuz etkiler.

Böbreküstü bezi yetmezliğinin en önemli nedeni, böbreküstü bezi veremidir. Böbreküstü bezi vereminin sebep olduğu yıkım, böbreküstü bezi yetmezliğine yol açmaktadır. Ayrıca böbreküstü vereminin neden olmasının dışında, kronik enfeksiyon hastalıkları da böbreküstü bezi yetmezliği nedenleri arasında yer almaktadır.

Frengi, böbreküstü bezini beslemekle görevli olan damarların tıkanması böbreküstü bezi yetmezliği sebepleridir.