Göbek Kordonu Nedir? Göbek Kordonu Ne Zaman Düşer?

Plasentadaki kan damarları, fötustan plasentaya kan taşıyan iki atardamar ve ters yönde kan taşıyan bir toplardamar olarak birleşirler ve plasentanın fötal yüzünden çıkarlar. Bu üç damar jöleye benzeyen bir madde ile çevrilmiştir ve göbek tarafından plasentadan uzanarak fötusa giren göbek kordonunu yapmak üzere bir dış zarla örtülmüştür. Burada plasentamdan gelen kan damarları fötustan gelenlerle birleşirler. Fötal kalp, kanı umbilikal atardamarlar aracılığıyla plasentaya pompalayabilir ve umbilikal toplardamar geri alabilir.


Gebeliğin son dönemlerinde göbek kordonunun uzunluğu 50 cm. kadardır ve bebekle plasenta arasındaki yaşamsal bağlantıyı oluşturur. Uzayda yürüyen astronotlar kendilerini uzay aracına bağlayan boruya da göbek kordonu derler. Bu karşılaştırma çok uygundur, çünkü iki durumda da bireyin bu bağlantı ile sağladığı oksijene gereksinimi vardır.

Göbek bağı anne karnında bebekle anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlamaktadır.

Göbek Kordonu Ne Zaman Düşer?

Göbek bağı (göbek kordonu) doğumdan sonra 3 ile 20. günler arasında düşer. Göbek bağı kendiliğinden düşecektir.


Göbek Kordonu Nasıl Temizlenir ve Temiz tutulur?

Göbek bağı düşene dek günde 2 defa pansuman yapılması gerekir. % 70’lik alkol- (veya mersol ya da batikon) ve steril gazlı bez ile günde iki kez pansuman yapılmalıdır.Pansuman sadece klampın altındaki ve üstündeki göbek kordonuna yapılır.

Göbek yolunun temiz tutulması bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Göbekten kötü bir koku gelmesi durumunda veya göbekte bir kanama olursa doktora başvurmalısınız.