Aşil tendonunu geren terliklerin ciddi düzeyde ortopedik sorunlara yol açtığını söyleyen uzmanlar, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre yılda 200 bin kişi parmak arası terlik yüzünden hastanelik olduğunu belirtiyor.

Araştırma, ülkemizde 'şıpıdık' olarak da bilinen ve rahatlığı nedeniyle tercih edilen parmak arası terliklerin ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını gösterdi.

İngiltere Ulusal Sağlık Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre, ülkede her yıl ortalama 200 bin kişi, bu terlikler yüzünden hastaneye koşuyor. İngiltere'nin terliklerin yol açtığı yaralanmalara yaptığı sağlık harcamasıysa 40 milyon sterlini buluyor.

Araştırmaya göre, hastaneye en çok başvuru nedeni bilek burkulması. Ancak terliklerle takılıp düşerek kolunu veya bileğini kıranlar da var. Parmaklardaki ağrı ve şekil bozuklukları şikâyetleri de önemsenecek boyutta.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gökçe Mık'a göre, yere yapışık olan ve topuk kısmı bulunmayan bu terlikler, çıplak ayakla dolaşıyormuş gibi etki yapıyor ve yerdeki bozukluklara yeteri kadar yanıt veremiyor.

Parmak arası terliklerin, ayağın tabanı yerine kenarıyla yere baskı uygulamasına yol açtığını belirten Dr. Gökçe Mık, o baskının neden olduğu sorunları şöyle özetliyor:

Topuksuz olduğu için aşil tendonu geriliyor

"Bu terlikler kesici, batıcı cisimlere karşı korunmasız olduğundan ayak ve parmaklarda ciddi yaralanmalara neden oluyor. En önemlisi de aşil tendonundaki gerilmeler. Parmak arası terliklerin tabanları dümdüz olduğu ve anatomik bir çıkıntı bulunmadığı için aşil tendonunda gerilme yapar, bu da ayak tabanı ağrısına sebep olur. Uzun süre çıplak ayakla yüründüğünde meydana gelen ve baldırın arkasından yukarı doğru yayılan kasılma ve ağrı, bu terlikler giyildiğinde de oluşur. Bacaklarda başlayan bu ağrı daha sonra bele vurur ve hastanın yaşam kalitesini düşürür."


Ayaklar yerden biraz yükselmeli

Rahatlığı nedeniyle yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında bulunan parmak arası terliklerin uzun süreli ayak ve bacak sorunlarına neden olacağı uyarısında bulunan ve kendilerine bu tür şikayetlerle çok sayıda başvuru olduğunu belirten Opr. Dr. Gökçe Mık'ın terlik tercihinde dikkat edilecek noktalarla ilgili önerileri ise şöyle:

"Anatomik tabanlı, ayakları yerden biraz yükseltecek, önü açık olmayan veya en azından önünde koruyucu bir bant bulunan terlikleri tercih edin."