Kıl dönmesi nedir?( PİLONİDAL SİNÜS)
Kıl dönmesi; vücudumuzun üst bölgelerinden dökülen kılların belin hemen altında popo oluğuna yerleşmesi ve burada meydana gelen sürtünmeler nedeniyle deri altına geçmesi sonucu oluşan bir rahtsızlıktır.
Kıl dönmesi sonucu bir bölgede oluşan kistin içerisine, çoğu zaman birden fazla kıl girer ve buradaki kistin büyüyerek iltihaplanmasına neden olur.
Kıl dönmesinin nedeninin vücudun üst bölgelerinden dökülen kıllar olduğunun delili; Kıl dönmesinin meydana geldiği kistlerin içerisinden çıkarılan kıllarda köke rastlanmamasıdır.
Tıp dilinde Kist Dermatoid Sakral (PİLONİDAL SİNÜS diye de bilinir) olan kıl dönmesi süreğen bir rahatsızlıktır. Süreğen olmasından dolayı müdahale olmaksızın kendiliğinden asla iyileşmez ve iyileşme olsa dahi tekrar etme riski her zaman vardır.
Kıl dönmesi kimlerde görülür?
Daha çok erkeklerde görülen kıl dönmesi hastalığı bayanlarda erkeklere nazaran onda bir oranında daha az görülür. Şişman bireylerde görülmesi ve tekrar etmesi zayıf bireylere göre daha fazladır.
Yaşla birlikte artan kıl dönmesi 15-25 yaş arası bireylerde de görülebilmektedir.
Kıl dönmesinin belirtileri.
- Anüs veya kuyruk sokumunda meydana gelen kaşınmalar,
- Yine anüs veya kuyruk sokumunda meydana gelen şiddetli, keskin ve yüzeysel ağrılar,
- Ele gelen derin çökeltiler veya yüksek kabartılar(Bu yapılara bastırınca acı verecektir)
- İlerleyen vakalarda iç çamaşırınızda göreceğiniz akıntı lekeleri,
Ve bunlara benzer etkilerdir.
Kıl dönmesinden şüpheleniyorsanız.
Özellikle yurdumuzda rastlanan bir durumdur ki cinsel yollarda veya cinsel bölgelere yakın yerlerde ortaya çıkan hastalıklar gizlenir. Bunun sebebi genelde utanma duygusuyla açıklanır ancak önemli olan sağlığımızdır.
Birçok kişide rastlanan kıl dönmesi vakalarının, ilerlemiş ve zor ameliyatlar gerektirir duruma gelmiş olmasının nedeni de bu yaklaşımdır.
Sizlere tavsiyemiz bu durumda iseniz hemen bir uzman doktora başvurmanızdır. Oldukça basit bir ameliyatla hallolacak kıl dönmesi rahatsızlığı yaşam kalitenizi olumsuz etkileyecektir.
Diğer yönden Kıl dönmesi hastalığı sizin müdahale edebileceğiniz bir durum değildir. Mutlaka uzman bir görüşün izni ve tavsiyeleri alınmalıdır. Uzman görüş ise kesinlikle doktorunuz olmalıdır.
Özellikle oluşan şişlik ve akıntılarla oynamamak çok önemlidir. Çünkü bu yapılarla oynamak kıl dönmesi bölgesini enfeksiyonlara açık hale getirir ki bu durum çok ciddi sonuçlara kapı aralar.
Kıl dönmesi tedavisi nasıl yapılır?
Kıl dönmesi rahatsızlığı derecelendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Örneğin daha iltihaplanmamış ancak bulunduğu bölgede alerjik kızarıklıklara neden olmuş kıl dönmesi 1. derece olarak adlandırılır.
Bundan sonra kesin olmayan derecelendirilmeler yapılmaktadır. Bu derecelendirilmeler doktordan doktora farklılık göstermektedir. Ancak biz kıl dönmesini 3 dereceye ayırmayı uygun gördük,
1.Derecede; kıl dönmesi bölgesi hafif kızartılar göstermiştir ve hafif ağrı veya hafif kaşıntı bu kızartılara eşlik etmektedir.
2.Derecede ise kızartıların yerini hafif oyukluklar veya kabartılar almıştır çoğunlukla bu oyuklar ve kabartılar akıntılı olmaktadır. Oturma veya kıl dönmesi bölgesinin sıkıştırılması ciddi ağrılara neden olmaktadır.
3.Derecede ise kıl dönmesi bölgesi kişiyi iyiden iyiye rahatsız etmeye başlamış ve kişinin hayat standardını düşürmüştür. Dayanılmaz ağrıların eşlik ettiği bu devrede iltihaplanma enfeksiyon ve bunlara bağlı yan etkiler görülmeye başlamıştır.
Kıl dönmesi tedavisinde bütün bu derecelerden her birinde farklı yöntemler denenebilir. Ancak bu rahatsızlığın kesin tedavisi cerrahi müdahale ile olacaktır.
1.Seviye kıl dönmesinde basit bir tığ türevi aparatla yapılan cerrahi müdahale,
2. merhalede basit bir açıklıktan içeriye yapılan cerrahi müdahale ile mümkündür
3. derecede ise ciddi bir ameliyat sizleri beklemektedir. Zira kıl dönmesi bölgesi deriden başlayarak hastalıklı olmayan dokular dâhil kesilir ve kesilen bölge çıkartılır. Bundan sonra doktordan doktora farklılık gösterse de genelde ya ameliyat bölgesi kapatılmadan sürekli pansumanla iyileştirilmeye çalışılır ya da flep yöntemiyle kaba etten alınan bir parçayla kapatılarak iyileşme sağlanır.
Kıl dönmesi tekrarlar mı? Tekrar etmemesini nasıl sağlarım?
Evet, kıl dönmesi tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Tekrarlama olasılığı sağlıklı bir bireyin hastalanma olasılığından fazladır. Bunun sebebi,
- Kişinin deri özellikleri,
- Kişinin kıllarının daha yivli bir yapıya sahip olması,
- Kişinin oturma alışkanlıkları,
- Kişinin sivilce veya aknelere yatkın cilt tipi dir.
Kıl dönmesinin tekrar etmemesi için alınacak önlemler çok basittir.
1.Her şeyden önce kuyruk sokumu bölgesinin kıllardan arındırılması gereklidir.
2. olarak banyodan sonra bu bölgelerin iyi kurulanması ve kesinlikle temiz tutulması gerekir.
3. olarak oturma pozisyonumuzun dik oturma şeklinde olması gereklidir. Aşağıya kaykılarak oturma kıl dönmesi olma olasılığını artırmaktadır.
4. Olarak kıl dönmesinin engellenmesinde önemli bir etken de lastik kısımları havlu karakterde olan, Boxer tipi iç çamaşırların giyilmesidir. Zira bu iç çamaşırları vücudun üst bölgelerinden dökülen kılları havlu olan tamponda tutarak bu kılların kuyruk sokumu ve popo bölgesine ulaşmasını engelleyecektir.
Kıl dönmesinde alternatif yöntemler.
Genelde ülkemizde kıl dönmesi için kara merhem veya şifalı bitkilerden müteşekkil pomatlar kullanılmaktadır. Bu merhemlerin veya şifalı bitkilerin kıl dönmesini iyileştirici bir etkiye sahip olduğu bildirilmemiştir.
Ancak şu vardır ki bu tür alternatif tedavi yöntemleri kıl dönmesinde meydana gelen iltihaplanmaları azalttığı için geçici bir rahatlama meydana getirir.