Amerikalıların bir zayıf bir şişman halinealışık oldukları ünlü talkshow'cu Oprah Winfrey, son olarak kendini diyetgurusu Dr.Peter D'Adamo'nun yeni bulduğu yönteme teslim etti.
Ünlü doktor yazdığıyeni kitap 'Genotip Diyet'te yediğimiz yiyeceklerin hangilerinin bizişişmanlatacağının genlerimizde kayıtlı olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden çoğuzaman yaptığımız diyetlerin sonu hüsranla bitiyor. Dr.Peter D'Adamo kitabındainsanları 6 ayrı gen tipine ayırıyor.
Kendi gen tipinizibelirlemek için herhangi bir kan testine ihtiyaç duyulmadığını belirtenD'Adamo, 'fiziksel özelliklerimiz, vücut şeklimiz, sağlık problemlerimiz bizehangi sınıfa girdiğimiz hakkında yeterli ipucu veriyor' diyor. D'Adamo hergenotipin metabolizmasının farklı olduğunu belirterek, yapılan diyetlerde yemekseçiminin bu farklılığı göre belirlenmesi gerektiğini savunuyor.
1-AVCILAR
İnce, uzun, sinirli,yüksek adrenalin üreten kişiler, genelde alerjik yapıda olurlar ve astımeğilimlidirler.
NE YEMELİ: Gluten açısından zengin bir diyet uygulamalılar.
İYİ GELEN YİYECEKLER: Biftek,kuzu eti, sert peynir, esmer pirinç,enginar, brokoli, üzüm
NEDEN KAÇINMALI: Fındık, fıstık çeşitleri, bakliyat, insülini tetikleyengıdalar, beyaz ve yumuşak peynir
2-ÖĞRETMENLER
Kuvvetli, kaslı yapılı,dayanıklı tipler. Tanımlanmayan bakterilere vücutları iyi direnç gösterir.
NE YEMELİ: Sebze, meyve, bakliyat, soya, kısacası vejeteryan ağırlıklıbeslenmeliler ve beyaz et ve balık yemeliler.
İYİ GELEN YİYECEKLER: Hindi, beyaz etli balık, bezelye, tofu, zeytinyağ,avakado, havuç
NEDEN KAÇINMALI: Şekerli yiyecekler, beyaz unla yapılan karbonhidratlar,ve kırmızı et
3- KAŞİFLER
Geniş omuzlu, kaslı,ince dudaklı, vücutlarında yağ tutmayan tipler. Fazla kafeinle ve alkollesorunları olabilir.
NE YEMELİ: Bakır yönünden zengin yiyecekler, baklagiller,ciğer, fındık, fıstık, fasulye, peynir ve et
İYİ GELEN YİYECEKLER: dana ciğeri, kuzu eti, mozerella peyniri, mercimek,yabani havuç, zencefil, böğürtlen
NEDEN KAÇINMALI: Alkol, kahve, ağrı kesici
4- TOPLAYICILAR
Yemeseler bileşişmanlığa ve eğilimli ve kilolu olmasalar bile geniş gözüken obezite eğilimliinsan tipi
NE YEMELİ: Glisemik endeksi düşük gıdalarla beslenmeliler,posalı yiyicekler, sebze, meyve, kepekli gıdalar
İYİ GELEN YİYECEKLER: Mezgit balığı, kuzu eti, hindi eti, yumurta, dilbalığı, lor, keten tohumu, ceviz
NEDEN KAÇINMALI: Kızarmış ve mikrodalgada yapılmış yiyecekler
5- SAVAŞÇILAR
İnce, uzun ve gençyaşta sağlıklı, orta yaşta sağlık problemleriyle karşılaşan insan tipi
NE YEMELİ: Vejeteryan ağırlıklı beslenmeliler ve glisemikendeksi düşük gıdalar yemeliler.
İYİ GELEN YİYECEKLER: deniz ürünleri, lor, yerfıstığı, tofu, ceviz,karnabahar
NEDEN KAÇINMALI: Glisemik endeksi yüksek gıdalar, beyaz ekmek, makarna,yüksek yağ içeren yiyecekler ve etler
6- GÖÇEBELER
Geniş kemik yapısı veuzun bacaklar, hassas bağışıklık sistemi
NE YEMELİ: Kırmızı et ve yağ asidi yüksek balıklar; uskumru,palamut, somon gibi
İYİ GELEN YİYECEKLER: Biftek, dana ciğeri, havyar, kalkan, ringa balığı,lor peyniri ve çedar, Pekan cevizi, Norveç Morina balık yağı
NEDEN KAÇINMALI: Buğday,çavdar,arpa,yulaf, bisküvi,darı gibi gluteniçeren yiyecekler (bu tip yiyecekler bu genotip insanını ishal ya da kabızyapar)