Göz İçin Lazer Ameliyatı: Güvenli Mi?
Gözünüz için yapılan lazer ameliyetları güvenli mi? Ameliyat öncesi ve sonrası...
Kaç defa basketbol oynarken gözlüğünüzü kırdınız. Hatta kaç defa işyerinde lensiniz kuruduğu için gözleriniz rahatsız oldu. 10 yıldır göz tedavisinde lazer kullanılıyor. LASIK (Laser In-situ Keratomileusis) ve PRK (Photorefractive Keratectomy) lazer ameliyatları arasında en çok bilinenleri. LASIK ve PRK'nin artıları ve eksileri var tabii, seçiminizi yapmadan önce doktorunuza danışın. Evet demeden önce dahil olacağınız müdahale hakkında bilgi alın.
LASIK
Koltuğa oturduğunuzda gözünüze damla damlatılacak. Bölge temizlenecek ve gözlerinizi açık tutmak için lid speculum adlı bir alet gözünüze konulacak. Ve kornealarınıza vakum uygulanırken göz bebeklerinizin etrafında çember oluşacak. Görüntü netliği azalacak. Mikrokeratome denilen bir çeşit bıçak cerrahın uygun gördüğü şekilde korneanızdan bir parça alacak.
Çember ve microkeratome uzaklaştırıldıktan sonra, etrafı blur görmeye başlayacaksınız. Doktor aldığı parçayı yerine yerleştirdikten sonra ışığa bakmanızı isteyecek.
Sonra bir objeye odaklanacaksınız, daha önceden programlanmış lazer korneanıza şekil verirken bir ses duyacaksınız, aynı zamanda yanık saç kokusu gelecek. Bu yapıldıktan sonra çıkarılmış korneanız yerine yerleştirilecek.
PRK
PRK, LASIK’e çok benziyor sadece bütün işlem lazerle yapılıyor. Katlama yapılmak yerine, üst yüzey lazerle taşınıp ve çıkan kornea yeniden şekillendirilmektedir. PRK, LASIK’ten daha güvenli olsa da, iyileşme süresi daha uzun. PRK korneayı yüzerken, LASIK kesiyor.
Kaç parmak görüyorsun?
Ameliyattan sonra gözleriniz büyü yapılmış gibi düzelecek. Tam olarak görüntünün oturması 3-6 ay sürebilir. Bu sırada doktora kontrole gidilmeli. Operasyondan sonra oluşabilecek tahrişler için ilaç yazılmalıdır. LASIK veya PRK miyop (yakını görme), Hipermetrop(uzağı görme) veya astigmat olanlara yardımcı olur. Eğer bu rahatsızlıkların birkaçına sahipseniz, bazı kurallara uymanız koşuluyla lazer operasyonu yapılır.
Hazırlanmak gerekiyor
Eğer lensinizin veya göz numarasının son bir yıl içinde değiştiyse ameliyatı olmazsınız, göz numaranız değişmeye devam ediyor demektir. 20 yaşından genç olanlar veya görüşlerini etkileyen ilaç alanlar, ve diyabet olalar ameliyatı olmamalılar.
Ameliyata hazırlanmak için lens takanlar, ilk değerlenmeden önceki 2-4 hafta arası lensleriniz takmamalısınız çünkü korneanın şeklini değiştirirler. Ameliyat günü suratınıza krem veya kolonya sürmemelisiniz sonrasında problem yaratabilir.
Korkmayın
Yapılan çalışma bir sihirli tedavi değil. Hatta bazılarında kesin sonuca ulaşılamayıp, daha sonrasında gözlük takmaya devam edenlerde oldu. 20/20 görme sağlanamayanlara ilave tedaviler uygulanmalı. Çok i,yi görmeye başlayanlar, bir süre sonra eski göz bozukluklarına dönebilirler.
İki gözünüzün aynı anda tedavi edilmesi riskli olabilir. Bu uyarılar sizi ameliyat olmaktan vazgeçirmesin, birçok insan neredeyse mükemmel görüş açısına sahip olarak ameliyattan çıktılar. Gözlüklerinizi bir kenara atıp ve bir daha hiç takmayacak olmanız çok güzel bir şey değil mi?
Joshua Levine