Network Nasil Çalisir?


Ethernet en genel networking sistemidir. Ethernet standardlariyla birlikte gelmistir. Ethernet ağindan gönderilen tüm mesajlar diğer bir ekipmanin alabileceği standart kodlardan olusur. Ilk olarak XEROX tarafindan bulunmus ve daha sonra DEC, Intel ve XEROX tarafindan formulize edilip belirli metodlari kullanip saniyede 10 Mbit veri transfer edebilen bir sistem olarak ortaya çikmistir.
Network Topolojileri
Üç çesit network yapisi vardir. Bunlar “star”, “bus” ve “ring” topolojileridir. Star ve Bus mimari en çok kullanilanlaridir.


Star Yapı


Adindan anlasilabileceği gibi yildiz mimarisindedir. Yani yildizin merkezinde bir hub veya switch, bunlara bağli olan tüm noktalari birbirine bağlar (UTP kablo ile). Kablonun bir ucu network adaptör kartina bağli iken, diğeri hub veya switch’e takilir.
Star Networkün Avantajlari
Ekonomik kablolama
Hizli kurulum
Kolay genisletilebilirlik
Switch veya bridge ile genisletilmesi network performansini arttirir.
Bağlantida meydana gelebilecek kopukluk , tüm aği etkilemez .
Huba yapilan bağlantilar hub üzerindeki bağlantilarin durumunu gösteren isiklar sayesinde durumlari anlasilir ve ariza tesbiti kolaylasir.

Dezavantajlari
Hub ile hub arasindaki bağlantiyi sağlayan kablonun uzunluğu 100m yi geçemez.


Bus Yapi


Bus yapi, omurga yapi olarakta adlandirilir. Ağ üzerindeki tüm node’lar tek bir hat üzerindedir. Veri bu node’lardan geçerek istenilen node’a ulasir.
Ağ baglantisi tek bir koaksiyel kablo ile yapilir. Bu kablonun uçlarina BNC denilen konnektörler bağlanir.

Bus Yapinin Avantajlari
Guvenilir kablo kullanir (koaksiel kablo).
Basit network genislemesi sağlar.
Hub veya benzeri merkezi ağ ekipmani gerektirmez.

Bus Yapi Dezavantajlari
Standardlari 30 node’tan fazlasina izin vermiyor.
Ağin toplam uzunluğu 185 mt.’yi geçemez.
Herhangi bir node’un bağlantisinin kesilmesi tüm aği etkiler.
Ariza tesbiti zor.


Server
Server, dosya depolamak ve bu dosyalara ağ üzerinden erismek için kullanilan basit bir sistem olabileceği gibi, birçok hard-disk içeren, yedekleme üniteleri ve cd-rom sürücüleri olan kompleks sistemler olabilir. Printer, fax makinalari, modemler, internet erisimi, vs. gibi kaynaklarin ağ üzerinde paylasilmasina yardimci olur. Server’a bağlanan bilgisayarlara istemci (client) denir. Sunucular genelde, veritabani dosyalarini, birçok yazilim istemcisinin erisimine sunar.

Hub


Hub’in görevi kendisine ulasan sinyalleri alip yine kendisine bağli olan ağ ekipmanlarina dağitmaktir. Hub bu islem sirasinda bir tekrarlayici görevi görür ve sinyali güçlendirir.
Mbps: Saniyede 10 milyon bit (Millions of bits per second)




Switch


Switch’ler daha kompleks ve daha verimli hublardir. Portlari arasinda direk kanal olusturma yeteneği vardir. Network performansini arttirir.
Node: Bir network ekipmani (hub veya switch gibi) ile haberlesebilen, server, printer, fax makinasi, vb.
Workgroup: Küçük haberlesebilen bir grup olusturabilmek için, tek bir switch veya hub’a bağli node’lara denir.
10BASE-T Kablo: Her iki ucunda RJ-45 konnektörü bulunan, Kategori 3 kablolamayi destekleyen 10 Mbps ethernet standardinin kablosu.
Server Tabanli ve Peer-to-Peer Networkler