Yetişkin bir insan vücudunda yaklaşık olarak 33 - 34 tane omur bulunur. Bu omurlar kafatasının hemen altından başlayarak kuyruk sokumuna kadar uzanırlar. Bu omurlar birbirleriyle üst üste eklem yaparak omurgayı oluşturur.
Boyun tutulması nedir?
Boyun tutulması genellikle sabahları karşılaştığımız, belirgin bir şekilde başımızı oynatamamamız, boyunda özellikle tek taraflı çevirememe, boyunda ki kaslarda ağrı gibi rahatsızlıkla ortaya çıkan, insana sıkıntı veren bir durumdur. Böyle durumlarda daha çok başımızı çeviremeyiz, başımızı dik tutamayız, boynumuza dokunduğumuzda ağrıyan bölgeyi hissederiz. Boyun tutulmasının nedeni genellikle geceleri ters yatış pozisyonundan meydana gelir. Bazen de doğuştan olabilir, belli kas hastalığından olur,ancak olduğu zaman da insanın hayatını zorlaştıran,günlük işlerimizi yapmamızı zorlaştıran bir duruma neden olur.
Boyun ağrıları bel ağrıları kadar sık olmasa da her yaş gurubunda önemli bir sorun oluşturur. Bu hastalığın çalışan insanlarda görülme ihtimali daha fazladır.
Boyun tutulmasının nedenleri?
Boyun tutulması genelde başı sürekli sabit tutmak, koltuk gibi set ve düzensiz yerde uyumak, cereyanda kalmak gibi görünse de aslında bunun altında başka nedenler vardır. Bu sadece tutulmanın o gün ortaya çıkma sebebi olabilir. Nedeni ise daha önce geçirmiş olduğu ameliyat, vücut da tam olarak ortaya çıkmamış veya çıkmak üzere olan bir hastalıktan dolayı tutulma olabilir. Bunun yanı sıra ani hareketler yapmak özellikle ısınma hareketleri yapmadan bir eşyanın yerden kaldırılması ve ya zorlanması gibi durumlarda boyun tutulması rahatsızlığı gelişebilir. Kadının rahminde bir araç yani spiralden dolayı da boyun tutulması olabilir.
Boyun tutulmasının belirtileri nelerdir?
Dokunduğumuz bölgede ağrılı hassas bir kas vardır. Dokunmakla hasta rahatsız olur, başını rahat çeviremez. Zaten bu tutulmalar genelde tek taraflı tutulur. Böyle bir insan rahat araba kullanamaz, evde rahat yemek yapamaz, toplantı yapamaz çok rahatsız olur.Özellikle tutulmanın altında yatan bir fıtık olmaz ise onu tedavi etmek daha kolay olur.
Boyun Tutulması Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Boyun tutulmasının altında o bölgede boyun fıtığı olabilir. Boyun fıtığına bağlı yani sinir sıkışmasına bağlı refleks olarak boyun hareketlerini kısıtlama amaçlı vücut kendini koruyabilir. Boyun fıtığı bademcik, diş problemi, dişte apse yapma gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Boyun Tutulması ve Tedavisi:
Boyun tutulmasın da ki ilk seçenek önce hasta kendi kendine tedavi uygulamalıdır. Genelde tutulan bölgeyi sıcak tutmak her zaman faydalıdır. Çünkü sıcakta kaslar gevşer. Tutulan bölgedeki kaslar sertleşmiştir. Bunun yanı sıra elimizde bulunan kas gevşetici merhemleri kullanabiliriz, masaj yaptırabiliriz. Eğer bu uygulamalardan da sonuç alınmazsa doktora başvurmakta fayda vardır. Muayeneyi yaptırıp boyundaki tutulmanın altında eğer boyun fıtığı olup olmadığı ortaya çıktıktan sonra durum ciddiyse ameliyat ya da fizik tedavi uygulamasına başlanır. Eğer tutulma anında hemen doktora gidemeyeceksek o kadar telaşlanmaya gerek yoktur. Bu durum çok zararlı değildir, hatta çok şiddetli ağrı olsa da zaten doktora gittiğimizde de hemen çözülecek bir durum değildir. Kasılmış kasın eski haline gelmesi zaman alabilir. Hemen doktora başvuramadığımız durumlarda yapabileceğimiz en önemli şey o bölgeyi sıcak tutmaktır. Boynu çok zorlayacak işlerden uzak durmak, sürekli bilgisayar başında oturmak, uğraştırıcı bir yemek yapmak mesela dolma sarmak gibi boyun sabit kalacak şekilde durmak veya çok ince işlerle uğraşmaktan boyunu hep belirli pozisyonda tutmaktan kaçınmak her zaman faydalı olacaktır.
Boyun Tutulmasına doğal tedavi:
Bir de geleneksel yöntem olarak birçok kişiden doğal zeytinyağının çok faydalı olduğunu, zeytinyağının o bölgeye uygulanarak masaj yapılıp yedirildikten sonra bir bezle sarılıp sıcak tutulduğunda bir iki gün içinde geçirdiğini söyleyebiliriz.