İnsan güzelliğinitamamlayan bir unsur olduğu kadar bazı cilt kanserleri açısından öneme sahipolabilen benler, vücutta doğuştan var olabildiği gibi sonradan da oluşabiliyor.Benlerin büyüklüğünde, şekil ya da renginde görülen herhangi bir değişikliğinise iyi takip edilmesi gerekiyor. Memorial Antalya Hastanesi DermatolojiBölümü'nden Uz. Dr. Lütfiye Çoban, benler konusunda nelere dikkat edilmesigerektiği hakkında bilgi verdi.






Cilt kanseri açısındanbenler 2 yönden önem taşımaktadır: Melanom türü deri kanserleri ilk evresindeyeni çıkan bir ben gibi algılanabilir. İkinci olarak da daha önceden varolanbenlerden bazı deri kanserleri gelişebilir. Deriye renk veren hücrelerin kanseriolan "Melanom" deri kanserleri içinde en ciddi seyirli olanı ve tümkanser türleri arasında, artış hızı en hızlı olan kanserdir.

Böylesineönemli bir hastalığın erken tanı ile tam tedavisi ise mümkündür. Melonomhastalarının yarıdan daha az kısmında, hastalık eski bir ben üzerinden gelişir.Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık,kanama olması ya da yara açılması melanom için işaret olabilir. Bunun yanındayeni ben oluşumunun hayatın ilk 30 yılında gerçekleştiği unutulmamalı; bunedenle 35 yaşından sonra çıkan yeni benler önemsenmelidir.




50 yaş üzerinde herkes deri muayenesi olmalı



Tüm kanserlerde olduğu gibi cilt kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Erken tanı için yeni ben çıkıp çıkmadığı, eski benlerde değişiklik olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eski benlerde görülen asimetri, benlerin kenarlarında düzensizlik, renk değişikliği, ben çapının 6mm den büyük olması, kaşınma, kanama, ağrıma, üzerinde yara açılması gibi değişikliklerin görülmesi durumunda dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

50 yaşın üzerinde olanlar, vücudunda 50'nin üzerinde ben olanlar, ailesinde melanom öyküsü bulunanlar, daha önce melanom geçirmiş olanlar ya da diğer türde cilt kanseri geçirenler, yılda bir kez deri muayenesi olmalıdır.

Vücudunuzda bulunan benleri tanıyın
Vücuttaki benlerin yerlerinin bilinmesi, yapılarının tanınması çok önemlidir. Bunun için yer ve yapılarını tanıyana kadar haftada bir kez daha sonra ise 1-2 ay aralarla kendi kendine ben muayenesi yapılmalıdır. İyi aydınlanan bir odada, bir adet boy aynası ve bir adet el aynası yardımı ile yeni çıkan benlerin olup olmadığına ve eski benlerdeki değişikliklere dikkat edilmelidir.

Vücut, bölgelere ayrılarak incelenmelidir. Ağız içi, kulak içi ve arkası, koltukaltı, parmak araları gibi bölgeler unutulmamalıdır. Sırt ve bacakların arka kısmı için el aynasının yardımına başvurulmalıdır. Saç dipleri için aile bireylerinden yardım alınabilir. Daha sonraki muayenelere kılavuz olması bakımından bir şema üzerine işaretlemeler yapılabilir.

Dijital dermatoskopi cihazı ile benleriniz mercek altında

Muayenede dermatoloji uzmanı genel olarak tüm benleri değerlendirdikten sonra dermatoskopi adı verilen deri yüzey mikroskobisi ile şüpheli benleri detaylı olarak inceler. Dijital dermatoskopi deri yüzey mikroskobisidir.

Benlerin 20-70 kat kadar büyütülerek alınan görüntüsünün yüksek çözünürlüklü bir bilgisayar ortamında değerlendirilmesini sağlar. Bu görüntüler arşivlenir ve her kontrolde eski ve yeni görüntüyü karşılaştırarak yeni oluşan bir beni veya eski bir bendeki değişikliği takip ederek melanomun erken tanısı mümkün olmaktadır.