Göz çevrenizde sivilce ya da kabuklu yarabiçiminde uzun süre geçmeyen deformasyonlar varsa sinsi bir tehlike kapınızıçalıyor olabilir. Eğer bu oluşumlar 2-3 ay geçmiyorsa ve muayeneettirmediyseniz kapınızı çalan göz çevresi tümörleri olabilir…

Göz çevresi tümörlerinin artmasında çevresel faktörler etkili. Güneşi bol bir ülkede yaşıyoruz. Ozon tabakasının zarar görmesiyle tenimiz daha çok zararlı güneş ışınlarına maruz kalıyor. Bu da hücrelerde anormal değişikliklere ve göz çevresinde tümör oluşumuna zemin hazırlıyor. Maalesef güneşe aşırı maruz kalıyoruz ve bunu önemsemiyoruz. Kaliteli güneş gözlüğü kullanma alışkanlığımız yok. Tatil anlayışımız deniz, kumsal ve güneşten ibaret oldu. Bu da göz çevresi tümörlerinde son yıllarda bir artışa neden oldu. Özellikle açık tenlilerde risk daha fazladır. Tarım işçileri de risk gurubunda.

Geçmesi beklenirse bedeli ağır oluyor

İnsanlar göz çevresi tümörlerini önemsemiyor. Geçmesini bekliyor. Ancak bunun bedelini ağır ödüyorlar. Çünkü bu tümörler sürekli deri altından sinsi bir şekilde siz fark etmeden yayılırlar ve göze çok yakındırlar. Milimetrik düzeyde göze sıçraması durumunda bile telafisi yoktur, hastanın gözünün alınarak yayılmasının engellenmesi yoluna gidilir. Bu tümörler üst ve alt göz kapağına sıçradığında, göz kapağının bir kısmı ya da tamamı alınarak hastalığın başka yerlere bulaşmasına engel olunur.

Belirtiler

Tümör, göz kapağına ve göze sıçraması durumunda başka hastalıklarla aynı belirtileri gösterebilir. Bu belirtiler göz kapağında şişme, gözyaşı kanallarında tıkanıklık ve gözlerde sürekli sulanma şeklinde görülür.

Erken teşhis gözünüzü kurtarır

Göz çevresi tümörlerinin genellikle sivilce ve kabuklu yara görünümündedir. İğne ucundan nohut büyüklüğüne kadar değişebilir. Eğer 2-3 ay bu sivilce ya da kabuklu yaralar geçmiyorsa vakit kaybetmeden doktora gösterilmelidir. Kesin tanı, biyopsi işlemi sonunda ortaya konulur. Erken teşhis vücudun başka yerine sıçramaması için çok önemli. Hastalık yayılmadan müdahale edilir, dikiş atılabilecek şekilde temizlenir, göz ve göz kapakları kurtarılır.

Doku nakliyle yeni göz kapakları

Tümörün yayılması durumunda cerrahi operasyonla hastalıklı göz kapakları ve göz çevresi dokusu çıkarılır. Hastalık göze bulaşmışsa, göz küresi alınmak zorundadır. Bu da körlük demektir. Telafisi yoktur.

Tümör göz kapaklarına bulaşmışsa, göz kapağı derisinin bir kısmı ya da tamamı alınır. Burada hastayı estetik açıdan rahatsız eden bir doku boşluğu oluşur. Bunun tedavisi de kişinin kendi vücudundan yapılan doku naklidir.

Yanaktan, alından veya sağlam göz kapağından alınan dokuyla hastaya yeni göz kapağı yaparak tedaviyi tamamlanır. Bir nevi göz kapağı tamiri yapılır. Kişinin kendi vücudundan olduğu için doku uyuşmazlığı olmuyor. Hasta estetik ve hareket kabiliyetini koruyan işlevsel göz kapaklarına sahip oluyor. Daha önemlisi tümörün yayılması engelleniyor ve temizleniyor.