Günümüzde kadın, iş yaşamında yerini iyice sağlamlaştırdı, nice başarılara imza attı, sadece erkeklere özgüymüş gibi görünen bir çok iş alanının içine girdi . Doktor,mühendis, öğretmen, şoför, güvenlik görevlisi ,hemen her meslekte kadınları görebiliyoruz. Ama hala bilinçaltımızda bir yerlerde kadına yönelik bakış açımız taptaze duruyor bence. Bu cinsiyetçi bir yazı değil , sadece bu anlamda çok yol katedilmiş olmasına rağmen bir yerlerde saklı duran tehlikeli ,geriletici fikirlerin varlığından duyduğum rahatsızlık.
Reklamlarda , dizilerde hatta bir çok çizgi filmde kadına biçilen rol hala aynı. Erkek genelde hep hizmet edilen ,kadın hizmet eden. Bunu sınıf içinde çocukların oynadıkları oyunlarda bile görebiliyoruz, kız çocuklar genelde temizlik,çamaşır ,yemek, bulaşık derdinde ; erkek çocuklar oyunlarında bile bu rutin işlerden uzak. Erkek çocukların bazıları sınıf içinde paylaşılan görevleri "Erkekler temizlik yapmaz" diye reddeder durumda hatta. Bu bahsettiklerimde illa ki benim yaşadığım bölgenin sosyokültürel durumu da etken ; ama izlediğimiz reklamlar,çizgi filmler bir bölgeye özel değil , etki alanları oldukça geniş.
Veli toplantılarında , aile ve çocuğun birlikte gerçekleştirmesini planladığım bir çok etkinlikte sadece anneleri görebiliyorum ben. Annenin bir mesleği olsa da olmasa da bu genellemeyi yapabilirim kendi adıma.Baba figürü çocuklar için çok eksik kalıyor bu şekilde. Çoğu kadın belki de bu sebeple anne olmaktan ,evlilikten çekiniyor günümüzde; o zaman mesleğini kaybedeceğinden ,en azından birisini eksik yapacağından endişe ediyor.
Biz kadınlar da ,bize bahşedilen bazı görevleri o kadar içselleştirmişiz ki erkeklerin asla başaramayacağını düşünüp onları uzak tutuyoruz bazen de. Bir kaç denemede bulunuyor erkek , müşterek hayatın gerektirdiği şekilde ; ama kadın bir türlü beğenmiyor erkeğin yaptığı temizliği, yemeği belki de . O da bir daha yeltenmiyor haliyle.
Çocuklarımız işbirliğini,iş bölümünü, hayatı paylaşmayı en güzel anne babasını izleyerek öğrenir. Babasını ,annesinden hizmet bekleyen biri olarak ; annesini de sürekli hizmet eden biri olarak değil; onları birbirlerini tamamlayan,neşeyi,hüznü,işleri-güçleri her şeyi paylaşan anne-babalar olarak görsünler