4G Türkiye için yeni nesil İpek Yolu olacak


TBD 31. Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX 2014 Ankara Bilişim Fuarı’nda konuşan Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bostan, “4G ile hayat daha fazla hayat” dedi. Türkiye’nin 4G ile birlikte yakın coğrafyanın start-up ve inovasyon merkezi olacağını söyleyen Bostan, 4G ile bilgiye ulaşmanın yaklaşık 10 kat daha hızlı olacağını belirtti.

Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bostan, 4G teknolojisinin insanlık tarihinin akışını değiştireceğini belirterek, “Gelecek, 4G hızı ile gelecek” dedi.

Ankara’da düzenlenen TBD 31. Ulusal Bilişim Kurultayı ve CITEX 2014 Ankara Bilişim Fuarı’nda konuşmacı olarak yer alan Mehmet Bostan, “Gelecek Nesil İletişim Teknolojileri (4G/LTE) Olacaktır” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında 4G teknolojisinin gelmesiyle birlikte hayatımızın her alanında büyük bir gelişim ve değişim yaşanacağını işaret eden Bostan, “4G’deki 4 tane G, geleceğin 4 halini temsil ediyor. Daha hızlı gelecek, daha zengin bir gelecek, daha dolu bir gelecek, daha iyi bir gelecek” dedi.

2023 yolunda Yeni Türkiye için hepimizin Akıllı Türkiye’nin mimarları olduğunu belirten Mehmet Bostan, “Ülke olarak zengin bir geçmişimiz var. 4G sayesinde de zengin bir geleceğimiz olacak. Teknoloji önce insanları bilgiye bağladı. Buna internet devrimi dedik. Sonra, insanları birbirine bağladı. Buna sosyal medya devrimi dedik. Bir sonraki aşama, her şeyi, yani insanları, makineleri ve bilgiyi birbirine bağlayacak.” dedi.

Son beş yılda hızlı bir gelişim ve değişim yaşandığına dikkat çeken Mehmet Bostan, “Cebimizdeki süper bilgisayarlar ve süper fotoğraf makineleri sayesinde yediklerimizi, gördüklerimizi, düşündüklerimizi herkesle sosyal medya aracılığıyla paylaşıyoruz” dedi. Sosyal ratingin çok önemsendiğini ifade eden Mehmet Bostan, 2017 yılında dünyada tüketilen datanın yüzde 80’inin video olacağını söyledi. Önümüzdeki yıllarda da akıllı telefon penetrasyonunun artacağını herkesin birkaç akıllı cihazının olacağını ifade eden Bostan, her yıl yüzde 40 büyüyen tablet satışlarının ilk kez bu yıl PC’leri geçtiğini belirtti. “Akıllı televizyonlar data tüketmeye başladılar bile” diyen Bostan makineler arası iletişimin ve giyilebilir teknolojilerin devreye girmesiyle 2020 yılında 50 milyar nesnenin data alıp vermeye başlayacağını ve dijital bilgi miktarının 35 trilyon gigabyte’a ulaşacağını kaydetti.

4G teknolojisinin de hayatın devamı için gerekli bu dev data trafiğini taşıyabilmek için tasarlandığını vurgulayan Mehmet Bostan, 4G ile bilgiye ulaşmanın yaklaşık 10 kat daha hızlı hale geleceğini söyledi.



“Türkiye için büyük bir fırsat”

4G’nin Türkiye için büyük bir fırsat olacağını söyleyen Mehmet Bostan, 4G’nin Türkiye için Yeni Nesil İpek Yolu olacağını kaydetti. Türkiye’nin 4G ile birlikte yeni bir dalga yakalayacağını ve yakın coğrafyanın start-up ve inovasyon merkezi olacağını kaydeden Mehmet Bostan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Teknolojide 4G gibi büyük değişim dalgaları, bunu iyi değerlendirebilen ülkeler, şirketler ve insanlar için tarihi değiştirme fırsatı. Genç nüfusumuzu ve 4G’yi iyi kullanarak, alın teri endüstrilerinden akıl teri endüstrisine geçmekte, teknolojiyi tüketen değil üreten ülke olmakta ve Türkiye’nin potansiyelini açığa çıkartmakta, 4G Türkiye için büyük bir fırsat olacaktır. Genç nüfus içinde mobil internet ve sosyal medya kullanımının bu denli yüksek olduğu ülkemizde, içerik, uygulama, oyun geliştiricisi, mobil ödeme, reklam, pazarlama ve güvenlik hizmeti sağlayıcısı gibi girişimler için büyük fırsatlar bulunmaktadır. Yüksek kaliteli iletişim = yüksek kaliteli ilişkiler demek. İnsanlar arası ilişkilerin ve şirketler arası ilişkilerin kalitesinin yükselmesi, insanlığın ileriye gitmesi anlamına gelecek.”
“Bilgide fırsat eşitliği sağlanacak”
4G’nin insanlığa en büyük katkılarından birinin de eğitim alanında olacağını söyleyen Mehmet Bostan, dijital teknolojiler sayesinde daha kaliteli, daha etkili ve daha ulaşılabilir bir eğitimin mümkün olacağını, bilgide fırsat eşitliğinin sağlanacağını kaydetti. Bostan, “4G, eğitimi, monolog bilgi aktarımından çıkararak, etkileşimli deneyimlere dönüştürecek. Geleceğin sınıflarında bilgi aktarımı 4G üzerinden sağlanacak” dedi.
Sigortacılık alanında da işler kolaylaşacak
Sigortacılığın da 4G’nin getireceği mobil teknolojilerden faydalanacağını söyleyen Mehmet Bostan, “Örneğin, hayat sigortası yapmak istediğinizde, sigorta şirketi büyük datanıza bakarak hayat tarzınızı değerlendirecek. Giyilebilir teknolojilerden gelen data ile beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızı yorumlayacak. Yaşadığınız yer ile ilgili detayları, lokasyon bazlı datanızdan sağlayacak, toplumsal biometrik dataları ile kıyaslayacak. Bir terzi hassaslığında, tam size göre hazırlanmış poliçeniz, gereksiz primlerden arındırılmış en ekonomik haliyle size sunulacak” dedi.
“Dünyayı daha güvenilir bir yer yapacak”
4G teknolojisinin hayatı geliştireceği bir başka alan olarak akıllı şehir ve ülke yönetimini gösteren Mehmet Bostan, sözlerine şöyle devam etti: “4G sayesinde, şehirden ve ülkede yaşayan insanlardan toplanan big data pek çok problemli konuyu analiz edip, çözüm bulmamız sağlanacak. 4G’nin güvenli protokolleri, ev, işyeri, data ve şahısların güvenliğinde de yeni teknolojileri mümkün kılacak, dünyayı daha güvenilir bir yer yapacak.”