Telefonunuzu jet yakıtı ile çalıştırın!
Cep telefonlarının uzun süreler boyunca şarj edilmeden çalışması, bu yöntemle hayal değil!
Modern cihazların pil ömrünün pek iyi olduğunu söylemek mümkün değil. Peki neden mobil cihazlarımızı daha güçlü bir kaynak ile çalıştırmıyoruz, mesela jet yakıtı ile? University of Utah'daki araştırmacıların incelemekte oldukları fikir şu anda tam olarak bu. Araştırmacılar, savaş uçakları ile aynı yakıtı kullanan yakıt hücrelerinin oldukça etkili olabileceğini düşünüyorlar.
Ancak buradaki sorun, pek çok yakıt hücresinin hidrojen ile çalışması. Hidrojen, bulması zor olmanın yanında büyük bir tehlikeye de sahip. Bu yüzden de bir grup araştırmacı, uç iklimlerde uçan savaş uçaklarının kullandığı JP-8'i kullanan bir alternatif geliştirdiler. Ayrıca JP-8, var olan en güvenli yakıtlardan biri olarak bilinmekte.
University of Utah'da geliştirilen yeni hücreler, enzimler aracılığı ile yakıtı parçalayarak elektriğe çeviriyor ve bu arada duyulabilir bir ses de yaratmıyorlar. Bu enzimler, oda sıcaklığında çalışıyorlar ve yakıt saf olmasa bile çalışmaya devam edebiliyorlar. Bu özelliğin işe yaramasının sebebi ise, jet yakıtlarının genellikle sülfür bulunduruyor olmaları ve bu sülfürün, normal yakıt hücrelerinin katalizörlerinin çalışmasını engelleyebiliyor olması. Bunun yerine yeni yakıt hücreleri bir katalizör serisi kullanıyorlar ve işlemi daha güvenilir bir hale getiriyorlar.
Tabii ki bu çözüm yöntemi, bizlerin fosil yakıtları kullanmasını engellemiyor ancak bu şekilde çalışan mobil ürünler, elektrikten uzak zorlu ortamlarda ihtiyacımız olan uzun süreli çalışma performansını getirebilir...