'' Koca pişirme formülü ''
Flört döneminde kadın-erkek birbirine karşı davranışları her zaman daha özenli ve mutlu edicidir.. Özellikle erkekler kırmamaya, üzmemeye, özen gösterirler, nezaketli davranırlar, bayanların her istediklerini yapmaya çalışırlar.
Bayan bütün bu güzelliklerin evlenince de devam edeceğini düşünür ve buna inanır. Fakat işin gerçeği böyle değildir. Erkekler evlendikten belli bir süre sonra 360 derece dönerek farklı şekiller çizmeye başlarlar. Flört dönemindeki nezaketli, anlayışlı, sabırlı adam gitmiş yerine bambaşka biri gelmiştir...
Bayan ilk şaşkınlık dönemini atlattıktan sonra erkeği değiştirmeye çalışır... Sen önceden böyle değildin, şöyleydin, bunu yapmazdın, şunu yapardın vs. vs. gibi. Yada kadın kendi yöntemlerine göre taktikler uygulamayı dener. Aklı sıra erkeği yoğurup, pişirip istediği şekli verecektir.
Bu pişirme şekilleri yanlış uygulandığında, daha çok bozulurlar.. Kadınlar nasıl mı pişirmeye çalışırlarmış... Kimi suda haşlayarak, kimi ilgisizliğiyle dondurarak, kimi ezip geçerek, kimi de savurganca harcayarak daha çok bozulmalarına sebebiyet verirmiş
1800’lü yıllarda basılmış bir yemek kitabının ön sözünde ‘’erkekleri pişirme rehberi’’ diye bir yazı basılmış..
İşte o muhteşem yazı.....
‘’Özenilerek hazırlanan her kocanın iyi ve yumuşak olacağı söylenemez. Ancak iyi pişirilenin gerçekten tadına doyum olmaz. Koca seçiminde ne lüferin alımındaki gümüş pırıltısı, ne barbunyanın altın yaldız görünümü geçerlidir. Bunun için çarşı pazar dolaşmaya da gerek yoktur. Genellikle en iyileri kapınızın önüne gelenlerdir.
Beğeninin kişisel olduğunu düşünerek koca seçimini yalnızca kendiniz yapınız. Kendiniz sabırla pişiremeyecekseniz almaktan vazgeçiniz.
Kocayı pişirmek için en iyisi porselen bir kap ise de, elinizde toprak çanaktan başkası yoksa özenle kullanıldığında aynı işi görebilir.
Kocalar da karides ve ıstakoz gibi canlı pişirilirler. Bazen pişerken tencerenin dışına taşıp yanabilir yada kenarları sertleşerek kabuk tutabilirler.
Onları tencerelerinde tutmak için "görev duygusu" adlı zayıf iplikten çok "huzur" adlı sağlam sicimle sıkı sıkıya bağlanmalıdır.
Sevgi, sıcaklık ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakılır. Kişiliğinde uygun bir ısıya ayarlanarak ateşe oturtulur. Köpürerek taşması halinde kaygılanılmamalıdır. Pek çoğu iyice pişinceye kadar sık sık köpürebilir.
Özellikle sirke ve karabiber yerine tadıcıların "öpücük" adı altında sattıkları şekerden biraz konulabilir. Tadına bakarken hoşgörü, iyimserlik ve neşe benzeri baharattan birer tutam katmanız önerilir.
Ancak bunlar diğer baharatlar gibi azar azar ve dikkatlice kullanılmalıdır. Yumuşaklığını kontrol ederken sertleşmesinden kaçınılmalıdır. Fazla yayılmasını ve kabın dibine oturarak işe yaramaz hale gelmesini önlemek için arada bir hafifçe karıştırılmalıdır. Kıvama geldiğini anlamamak olanaksızdır.
Böyle pişirildiği zaman size çok uygun ve sindirilmesi kolay olacaktır. Dikkatsizlik nedeniyle ev ateşini soğutmazsanız, bozulmadan istediğiniz süre dayanır. Bu yolda hazırlanmış "koca" mutlu bir ömür boyunca tadını korur!
Evet bayanlar bu şekilde bir erkeği pişirmeyi başardıysanız,en usta aşçı sizsiniz demektir..