Kadınların yüzde 75’inde sıklıkla görülen vajinal mantar enfeksiyonu, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gonca Saraç, vajinal mantarın nedenlerini sıraladı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.
Özellikle yaz aylarında sıcak, uzun süre ıslak mayo ile kalma gibi nedenler genital bölgede nemli bir ortam oluşmasına ve vajinal mantarların artmasına neden olsa da; uzmanlar, tanı ve tedavinin oldukça kolay olduğunu belirtiyor.
Vajinal mantar enfeksiyonu; kadınlarda, hemen hemen her yaşta sıklıkla görülen ve başka bir kaynaktan bulaşması gerekmeyen bir enfeksiyon. Kişinin kendi vajinasında bulunan maya hücreleri çeşitli nedenlerle aktif hale gelerek enfeksiyona yol açıyor.
Mantar enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu ‘candida albicans’ türü mantar tipiyle oluşuyor ve bu mantar, vücutta genellikle normal florada bulunuyor. Ancak fırsatçı bir mikroorganizma olduğu için belli şartlarda ürüyor ve enfeksiyona neden oluyor. Vajinal mantarın önemli ve en sık görülen belirtisi kaşıntı.
Genellikle ciltte kızarıklık ve süt kesiği gibi tortulu, kokusuz, beyaz akıntı ile kendini gösteren enfeksiyona, şikayetler ve muayene bulguları ile kolayca tanı konulabiliyor Bu tür enfeksiyonlarda kaşıntı, sıcakta artış gösterebiliyor ve adet kanaması sırasında hafifleyebiliyor. Enfeksiyon ve nemli ortam cilt ve mukozalarda çatlaklara neden olabiliyor. Bu nedenle idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında acı hissedilebiliyor.
Mantar enfeksiyonunun tedavisinde, lokal veyasistemik olarak uygulanan ilaçlar hızlı etki gösteriyor. Ancak enfeksiyonununsebebi ortadan kalkmadıkça, enfeksiyon tekrarlayabiliyor.
Tekrarlayan enfeksiyonlar uzun süreli tedavi veberaberinde diyetle ilgili düzenlemeler gerektiriyor. Özellikle bağırsaklarmantar için rezervuar görevi gördükleri için bu bölgede mantarın azaltılmasıamacıyla şekerli gıdalardan uzak durulması, kabızlığı önleyecek şekilde liflibeslenme, faydalı bağırsak bakterilerinin doğal yollarla (evde mayalanmışyoğurt veya kefir gibi) ya da ilaç formunda probiyotik takviyeler şeklindealınması tavsiye ediliyor. Mantar tedavisinde rutinde eş tedavisi verilmese de,tekrarlayan vajinitte veya eşte de şikayetlerin olması halinde eş tedavisi deuygulanabiliyor.