Cinsel bölgedeki uçuklar, cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Cinsel bölgede ağrı, kaşıntı ve hassasiyet şeklinde hissedilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu anlatıyor...
Herpes simpleks virüsün(HSV) yol açtığı bir hastalıktır. Derideki veya mukozalardaki sıyrık ve yara yerinden girer. Virüsün yayılmasına cinsel temas yol açar.
Bu sıkıntı veren ve utandıran durumun maalesef kesin tedavisi yoktur. Ancak sizde veya eşinizde cinsel bölgede uçuk varsa, kendinizi ve eşinizi koruyacak önlemleri alarak cinsel ilişkide sorun yaşamazsınız.
Belirtileri nelerdir?
HSV ile enfekte olmuş kişiler genelde farkında olmazlar. Çünkü hiçbir şikayete neden olmayabilir. Genelde belirti olursa şöyle olur;
* Cinsel bölge ve çevresindeki alanda küçük, kırmızı şişlikler, içi sıvı dolu kabarcıklar ya da açık yaralar
* Cinsel bölge çevresinde ağrı ve kaşınma
* Enfekte kişiyle cinsel ilişkiye girdikten sonraki ilk belirti genelde birkaç hafta sonra cinsel bölgedeki ağrı ve yanma şeklinde olur. Birkaç gün sonra da kırmızı kabarıklıklar oluşur. Sonra ise bunlar patlayarak yaraya döner, hatta bazen kanar. Sonunda yaralar kabuk bağlayarak iyileşir.
* Bu yaralar vajinada, kalçada, anüs çevresinde ve hatta rahim ağzında bile oluşabilir.
* Yaralar nedeniyle idrar yapmak ağrılı olur.
* İlk kez enfeksiyon bulaştığında nezle belirtileri gibi baş ağrısı, kas ağrısı, ateş bugusunun yanında kasıkta şişmiş bezelere de rastlanabilir.
Tekrarlayıcı olur mu?
Bu kişinin bünyesine göre değişecektir. Bazı kişilerde yıllarca tekrar görülmeyebilir. Bazılarında ise her yıl tekrar edebilir. Ancak genelde atakların sıklığı zaman geçtikçe azalır. Pek çok faktör atakları başlatabilir;
* Stres
* Adet kanaması
* Bağışıklık sisteminin baskılanması(kortizon tedavisi, kemoterapi, AİDS hastalığı gibi nedenlerle olabilir)
* Hastalıklar
* Ameliyatlar
* Halsizlik
Bazı durumlarda herhangi bir yara olmamasına rağmen, enfeksiyon aktif ve bulaşıcı olabilir.
Sebebi nedir?
Herpes simpleks virüsün(HSV) iki tipi, cinsel bölgede uçuğa neden olur.
HSV Tip 1, genelde soğuk algınlığı ve ateş sırasında ağız çevresinde çıkar. Ancak oral seksle cinsel bölgeye de bulaşabilir.
HSV Tip 2 ise genelde cinsel bölgede görülür. Cinsel ilişki ve deri yoluyla geçer. Çoğu kişi, herhangi bir şikayeti olmadığı ve bu virüsü taşıdığını bilmediği için kolayca yayar. Vücut dışında virüs hemen öldüğünden dolayı, tuvalet yoluyla ya da havlulardan geçme olasılığı yoktur.
Tanı nasıl konur?
Cinsel bölgenizde uçuktan şüpheleniyorsanız hemen doktorunuza muayene olun. Doktorunuz muayenenin ardından gerekirse bu bölgeden örnek alarak inceleme ve kültür için laboratuara gönderecektir. Kan tahlili ile de herpes enfeksiyonu araştırılabilir.
Bu hastalık cinsel yolla geçtiği için, bu arada cinsel yolla geçen bel soğukluğu, AİDS gibi diğer hastalıkların da araştırılmasında fayda vardır.
Nelere yol açabilir?
Sağlıklı insanlarda, hassasiyet dışında çok ciddi sorunlara yol açmaz. Cinsel yolla geçen diğer hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Gebe bir kadında cinsel bölgede uçuk var ve doğum sırasında bu virüsler bebeğe bulaşırsa beyinde enfeksiyona neden olarak ona zarar verebilir. Körlüğe hatta ölüme kadar gidebilir.
Tedavi nasıl yapılır?
Uçuk hastalığının tam bir tedavisi yoktur. Ancak antiviral ilaçlarla atakların ortaya çıkması ve daha hafif geçmesine çalışılır.
Önlenebilir mi?
Cinsel bölgedeki uçukların önlenmesi için yapılması gerekenler, diğer cinsel yolla geçen hastalıklarda olduğu gibidir. Yani cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması, cinsel partner sayısının az olması gibi. En iyisi de cinsel partnerinizin tek bir kişi olmasıdır. Özellikle uçukların olduğu dönemde cinsel ilişkiye girilmemesi önemlidir.